ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Οι αφίξεις εκτόξευσαν τις τουριστικές εισπράξεις στα €16,1 δισ. το 2018

Της Στεφανίας Σούκη
Φεβρουάριος 21, 2019







Τα υψηλά νούμερα των αφίξεων, που σημείωσαν διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς εκτόξευσαν και τις εισπράξεις,
οι οποίες για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ.

«Στόχος είναι η επόμενη μέρα», ανέφερε από την πλευρά της χθές, με αφορμή την παρουσίαση της νέας καμπάνιας της Μarketing Greece στο Μέγαρο Μουσικής η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά, προσθέτοντας ότι «Το 2019 είναι μία πολύ απαιτητική χρονιά για όλη την ευρωπαϊκή αγορά και γι’ αυτό και εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη δυναμική της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα παραμένει η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

Πάντως, από τα μεγάλα ζητούμενα πλέον, πέραν της διαχρονικής συζήτησης για την επιμήκυνση της σεζόν, είναι και η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι για τη χώρα, η οποία, παρά τα ρεκόρ στα νούμερα των τελευταίων ετών παραμένει «κολλημένη» τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κοντά στα 524 ευρώ (στοιχεία ενδεκαμήνου του 2018) από 526 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και 519 ευρώ το 2016.

Οσον αφορά τώρα τις αφίξεις και τα έσοδα, τόσο το σύνολο της περασμένης χρονιάς όσο και ο μήνας Δεκέμβριος σημείωσαν υψηλά ποσοστά ανόδου, με αυξημένη τη ροή των τουριστών κατά τον τελευταίο μήνα του έτους αλλά και των εισπράξεων (όπως συνέβη και το Νοέμβριο) γεγονός το οποίο η αγορά το εκλαμβάνει θετικά. Μόνο για το μήνα Δεκέμβριο, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών, τον τελευταίο μήνα του έτους, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 16,8% και 40% αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2018 οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 266 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με τα 190 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου του 2017, ενώ μία διετία πιο πριν το αντίστοιχο νούμερο είχε φθάσει τα 181 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο έτους, η μεγάλη αύξηση των εσόδων, σε ποσοστό 10,1%, οφείλεται όπως προαναφέρθηκε κυρίως στην αύξηση των αφίξεων, οι οποίες εμφανίζονται για την περασμένη χρονιά αυξημένες σε ποσοστό 10,8%. Επισημαίνεται εδώ ότι το σύνολο των εισπράξεων του 2017 είχε διαμορφωθεί στα 14,63 δισ. ευρώ ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος, το 2016 το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 13,2 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ https://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ