ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Διαδικασίες με ένα κλικ για e-άδειες και e-Πολεοδομία


  • 17 Δεκεμβρίου 2018 - 19:45





«Αυτό που φάνταζε ουτοπικό πριν λίγα χρόνια, τώρα είμαστε πολύ κοντά να
γίνει πράξη. Με τις μεγάλες θεσμικές τομές που υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση, αλλάζουμε τα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα επιλύοντας προβλήματα που χρόνιζαν. Διαμορφώνεται μιας εντελώς διαφορετικής εικόνας της χώρας στον τομέα της χωροταξίας, διασφαλίζοντας την κανονικότητα». Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας το ηλεκτρονικό σύστημα πολεοδομικής και χωροταξικής πληροφόρησης, ‘με ένα κλικ’, σε εκδήλωση που  συνδιοργάνωσαν το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ, σήμερα στην Αθήνα.

Ο Υπουργός έκανε λόγο για έναν μεγάλο κύκλο νομοθετημάτων που κλείνει, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι αυτά ψηφίστηκαν στη Βουλή από ευρεία πλειοψηφία. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται με συντεταγμένα βήματα η ανάπτυξη του Κτηματολογίου της χώρας, η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, η οριοθέτηση γραμμής αιγιαλού, καθώς και οι χρήσεις γης. Ολοκληρώνεται, επίσης, η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και οι δήμοι σε όλη την επικράτεια καλούνται να συντάξουν Τοπικά Χωρικά Σχέδια, ένα βασικό εργαλείο οριοθέτησης περιοχών για κατοικίες, παραγωγικές δραστηριότητες, περιβαλλοντική προστασία, που διαμορφώνει έναν πλήρη χωρικό σχεδιασμό σε επίπεδο δήμου θεραπεύοντας χρόνια προβλήματα. Παράλληλα θεσμοθετούνται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (Τουρισμού, Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΑΠΕ, Υδατοκαλλιέργειας).

Αναφερόμενος στις μεγάλες τομές που εισήγαγε ο νόμος για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και στις επιμέρους διατάξεις που εισάγει νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή,  ο Υπουργός, επισήμανε:
  • τον διαχωρισμό της διαδικασίας αδειοδότησης (Πολεοδομία) από τη διαδικασία ελέγχου (Παρατηρητήρια, ιδιώτες μηχανικοί) της αυθαίρετης δόμησης.
  • τη δημιουργία ενός πλήρως ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης (e-Άδειες), που εγγυάται το τρίπτυχο απλοποίηση, διαφάνεια, άμεση εξυπηρέτηση
  • τη δημιουργία Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και υποστηρίζει καθοριστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της έκδοσης ​οικοδομικών αδειών, ενώ άμεσα ξεκινά ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων από τους ελεγκτές δόμησης
Επόμενο βήμα είναι η επέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης, με τη δημιουργία μιας πλήρους ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών στις αρχές του νέου έτους, όπου θα γίνεται  ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών, καθώς και παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα «e-Πολεοδομία ΙΙΙ», το οποίο σκοπό έχει να προσφέρει άμεση, σφαιρική και απολύτως έγκυρη ενημέρωση για τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε σημείου της επικράτειας, σε δημόσια διοίκηση, πολίτες και επιχειρήσεις. «Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. «Με ένα ‘κλικ’ απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες, εξαλείφεται οποιαδήποτε πιθανότητα διαπλοκής και διαφθοράς, παρέχοντας ασφάλεια δικαίου σε πολίτες και επιχειρήσεις».

Ο Υπουργός μίλησε, επίσης, για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας και στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που αποτυπώνει τους τρόπους και τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 32,5% στη συνολική κατανάλωση, με ορίζοντα το 2030. Στάθηκε ιδιαίτερα στον φιλόδοξο στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, που μεταφράζεται σε ρυθμό της τάξης του 1,5% ετησίως. Μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση που ανοίγει ωστόσο τη δυνατότητα σημαντικών επενδύσεων σε σειρά κλάδων της οικονομίας, από το οικιστικό απόθεμα, δημόσιο και ιδιωτικό, έως τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις μεταφορές.


«Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. «Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα».
Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «η συνεργασία με το ΤΕΕ ήταν άψογη, με ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο σε όλα τα πεδία που θεσμοθετήσαμε» και προσέθεσε «εμείς ενσωματώσαμε τις ιδέες του ΤΕΕ και αυτό, από την πλευρά του, βοήθησε στην εφαρμογή των τομών που υλοποιούμε και ήταν πρωτεργάτης ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, με ένα ‘κλικ’».


ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ