ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Σχέδιο για περισσότερες δόσεις σε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος -Αλλαγές και σε αποδείξεις-αφορολόγητο

29 Δεκεμβρίου 2018 





Την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις
και ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες, όλες προς το τέλος του χρόνου. Ετσι, συγκεντρώνονται αρκετές υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν και να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στόχος, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής», είναι να εκκαθαρίζεται νωρίτερα η φορολογική δήλωση, ώστε να υπάρχει ομαλότερη κατανομή των δόσεων στη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το Taxis θα ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους τον Απρίλιο θα μπορέσουν να πληρώσουν τον φόρο σε πέντε ή έξι δόσεις αντί τριών.
Επίσης, όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, θα αυξηθεί το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων από ηλεκτρονικές συναλλαγές για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απαιτούμενο ποσό θα αυξηθεί κατά 25% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.