ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ημερίδα για την ανάπτυξη του τουρισμού στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018Η 4η ημερίδα για την ανάπτυξη του τουρισμού στον Κυπαρισσιακό Κόλπο με θέμα «Τουρισμός υγείας (ιατρικός και ιαματικός τουρισμός). Η παγκόσμια τάση, health & wellness» διοργανώνεται από το “Natura club & spa” στο Καλό Νερό στις 16 Δεκεμβρίου.


Στόχος και αυτής της ημερίδας, όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές είναι «η γνωριμία με αυτό το σε βρεφική ηλικία μέχρι στιγμής τουριστικό προϊόν, η διερεύνηση των προοπτικών του, οι τρόποι ανάπτυξής του και η διαμόρφωση του πλαισίου του. Οντας βέβαιοι για τα τεράστια οφέλη του τουρισμού υγείας στην οικονομία, έχοντας σαν παράδειγμα χώρες που είναι ήδη ανεπτυγμένες στον τομέα αυτό, όπως ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, καθώς και χώρες έκπληξη, όπως η Ιορδανία και οι Φιλιππίνες, αλλά και τα οφέλη στην κοινωνία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και -γιατί όχι;- τον επαναπατρισμό του επιστημονικού μας δυναμικού, επιθυμούμε να σκιαγραφήσουμε τις δυνατότητες καταρχήν της περιοχής μας και να κάνουμε ένα βήμα για την ανάπτυξή του.

Ο τουρισμός υγείας είναι ένα προϊόν, η διάρκεια του οποίου δεν περιορίζεται μόνο στους θερινούς μήνες, αλλά μπορεί να δώσει ζωή σε τοπικές κοινότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και καθήκον μας είναι να τον επιδιώξουμε. Ειδικά σε περιοχές όπως η ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου στην οποία βρισκόμαστε και για την οποία μοχθούμε, όπου το χειμώνα η τουριστική κίνηση είναι σχεδόν μηδαμινή παρά το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, το ήπιο κλίμα, αλλά και τους μοναδικούς προορισμούς, ο τουρισμός υγείας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα της ετήσιας αξιοποίησης των πόρων αυτών που μπορούν να προσφέρουν σε έναν ασθενή τη χαλάρωση και την απαραίτητη για την ανάρρωση ψυχική του ανάταση».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου “Νatura club & spa” και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της 16ης Δεκεμβρίου με συντονιστή τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Ζήρο. Εισηγητές θα είναι η Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος, διακεκριμένη για την προσφορά της στον τουρισμό υγείας κι ευεξίας, ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, η Ανίτα Μάλερ ειδική παθολόγος, επιστημονική υπεύθυνη Natura Medica IKE και ο  Νικόλαος Ντάνος γυναικολόγος, ολιστικός ιατρός.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

4 Δεκεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

04/12/2021 | 00:05 Γιορτή σήμερα : Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας τιμά σήμερα, 4 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Βαρβάρα...