ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους. Ποιους αφορά

25 Νοεμβρίου 2018 




Τουλάχιστον 620.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξιμες απολαβές τους να αυξάνονται από την 01/01/2019.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της

«Εφημερίδας των Συντακτών», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να αξιοποιήσει θετικά τόσο το πλεόνασμα των 910 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται στον ΕΦΚΑ για το 2019, όσο και τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τη μη περικοπή των συντάξεων και τη μη χρήση του «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ.

Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Μάλιστα, 1.420.000 συντάξεις δεν θα μειωθούν και σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και 620.000 συντάξεις που θα αυξηθούν, με μέσον όρο συνολικής αύξησης περίπου 90 έως 96 ευρώ μηνιαίως σε βάθος πενταετίας», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων βγαίνουν κερδισμένες

 Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου αναφορικά με τους ασφαλισμένους που κατέβαλαν ή καταβάλλουν εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (δηλαδή πάνω από 20%) χορηγείται για κάθε μία επιπλέον μονάδα προσαύξηση 0,075%.

Υπό το πρίσμα αυτό ωφελημένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι των ακολούθων κατηγοριών:

    Πρώην ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι που είχαν από 6.000 ημέρες ασφάλισης έως και 9.000 ημέρες ασφάλισης και ανήκαν στις ασφαλιστικές κλάσεις από 18-24.
    Όσοι εργάζονταν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ασφαλίζονταν μεν στο ΙΚΑ, αλλά ο υπολογισμός της σύνταξής τους έγινε μέσω των δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων (έλαβαν δηλαδή τις συντάξεις τους με βάση τις αποδοχές του τελευταίου μήνα).
    Συνταξιούχοι των πρώην ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ – Τραπεζών (ΤΑΠ – ΟΤΕ, ΟΑΠ – ΔΕΗ, ΤΣΠ – ΕΤΕ κλπ). Όλοι αυτοί, κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου κατέβαλαν εξαιρετικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το καθεστώς του ΙΚΑ.
    Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με χρόνο ασφάλισης άνω των 35 ετών. Ουσιαστικά ευεργετούνται επειδή ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση την Νόμο Κατρούγκαλου δίνει καλύτερες συντάξιμες αποδοχές από τον τρόπο του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ.
    Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση. Πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν τεράστιες περικοπές λόγω της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς το κάθε Ταμείο έκανε διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξής του με βάση το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.
    Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πρόωρη / μειωμένη σύνταξη. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε όσους είδαν περικοπή από την κύρια σύνταξη άνω του 30%. Για να υπολογιστεί η μείωση στο προ του νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, υπήρχε ποινή της τάξης του 6% για κάθε έτος πριν από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.

Πετρόπουλος: Καλά νέα για την ελληνική οικονομία

«Η απόφαση για μη περικοπή των συντάξεων είναι ένα καλό νέο, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους, αλλά και για την ίδια την οικονομία. Και τούτο διότι η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα τμήμα της οικονομίας, αφού κοντά στα 27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ, διαμορφώνεται από τις συντάξεις που χορηγούνται». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης , σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα, με αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση του οικονομικού συνεδρίου, που οργανώνει η εφημερίδα, «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Όπως πρόσθεσε ο Τάσος Πετρόπουλος, «αποδεικνύεται ότι πολιτική μας είναι σχεδιασμένη σε μία προοπτική με αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα είναι ασφαλή και επιβεβαιώνονται».

Σχετικά με την μείωση των εισφορών, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι «έχει προαναγγελθεί σχεδόν από την έναρξη του νόμου 4387 και τώρα ήλθε η στιγμή που μπορούμε να το κάνουμε, διότι μας το επιτρέπει η καλή πορεία των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης». Μάλιστα, όπως συνέχισε, «είναι μέρος μιας πολύ σημαντικής ελάφρυνσης για ελεύθερους επαγγελματίες, όχι μόνο για τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και για εισοδήματα που δεν είναι τόσο υψηλά, ενώ για τους αγρότες η ασφαλιστική εισφορά διαμορφώνεται στα 74 ευρώ, δηλαδή είναι μικρότερη από αυτή που ήταν στο παρελθόν».

Σε αυτό το σημείο ο κ.Πετρόπουλος τόνισε ότι «από κάθε άποψη η δική μας πολιτική είναι στοχευμένη και βλέπει όλους τους παράγοντες της οικονομίας», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση, ότι «η εξέλιξη θα είναι ακόμα πιο θετική, αφού το σύστημα αποδεικνύεται βιώσιμο και βλέπουμε να παράγει πλεονάσματα και για το 2019». Όπως εξήγησε, «φέτος μιλάμε για πλεόνασμα της τάξης του 1,2 δισεκ. ευρώ και υπάρχει πρόβλεψη για πλεόνασμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ το 2019».

Ακόμη, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι «έχει σημασία να διατηρούμε μια οικονομική κατάσταση για τη χώρα με λελογισμένη χρήση δαπανών», προσθέτοντας ότι «η οικονομία έχει αντοχές και δυναμική που θα εκτοξεύσει την ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια με ρυθμούς πολύ σημαντικούς».


ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...