ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Μεσσηνία: Ελλειψη εργατών στην αγροτική παραγωγή

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 







Είναι σοβαρό το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών για την αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας, για το ελαιομάζεμα, τα θερμοκήπια, αλλά και
τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Διοικητήριο, στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας”, με θέμα  “Καθορισμός αναγκών σε εργατικό δυναμικό από πολίτες τρίτων χωρών για εξαρτημένη εργασία, εποχική απασχόληση, απασχόληση αλιεργατών και εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης για την Π.Ε. Μεσσηνίας κατά τη διετία 2019 - 2020”. Η συνάντηση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά από σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης 

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι πέρυσι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τους εργάτες για το ελαιομάζεμα, καθώς ήταν μεγάλη και η παραγωγή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συγκομιδή και να υπάρξουν επιπτώσεις και στο προϊόν.

Ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού της Ενωσης Γιάννης Ζωντανός επεσήμανε πως “το 70% των εργατικών χεριών είναι παράνομο, δεν μπορούν να κόψουν εργόσημο”. Εκτίμησε ότι οι 1.400 ξένοι εργάτες που είχαν ζητηθεί την προηγούμενη φορά για το νομό “είναι πολύ λίγοι για να συγκεντρωθεί η ελαιοπαραγωγή, χρειάζονται πολύ περισσότεροι”. Πρόσθεσε πως “οι περισσότεροι είναι τουρίστες, έρχονται με τουριστική βίζα και δεν μπορούν να εργαστούν”.

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος επεσήμανε ότι “η Πολιτεία συντηρεί μια κατάσταση παρανομίας” και διευκρίνισε πως “έρχονται ως τουρίστες, αλλά δεν δηλώνουν πού θα μείνουν”. Ενημέρωσε ότι Ρουμάνοι - Βούλγαροι έχουν φύγει, έχουν πάει προς την Ευρώπη και στην περιοχή έχουν μείνει εργάτες από το Πακιστάν που είναι παράνομοι. “Αν αυτοί δεν καταγραφούν, είμαστε παράνομοι και μας τρέχουν”, παρατήρησε σχετικά και συμπλήρωσε: “Εχουμε 2.000 στρέμματα θερμοκήπια, θέλουμε γύρω στους 1.800 εργάτες το χρόνο και μόνο οι 500 έχουν χαρτιά. Να νομιμοποιηθούν οι παράνομοι, να παίρνει χρήματα και το κράτος, να μην δίνονται μαύρα”.

Ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Κασιδάκης εξέφρασε ενστάσεις, λέγοντας ότι “μπορεί να είναι εγκληματίας αυτός ο άνθρωπος, ο παράνομος”. Και ο κ. Αλεξανδρόπουλος απάντησε “και στην πλατεία που κυκλοφορεί, δεν είναι εγκληματίας;”.

Ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Κώστας Γυφτάκης είπε ότι “στους ξένους εργάτες στηριζόμαστε” και σημείωσε: “Είναι οι πάγιες ανάγκες, όλο το χρόνο, αλλά και οι εποχικές. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, όχι μόνο 1.000 και 2.000 θέσεις. Χρειάζονται 2.000 - 3.000 μόνιμοι στη φυτική παραγωγή και 1.000 στη ζωική παραγωγή”.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος πρότεινε “να φτιαχθεί ένα μητρώο εποχικών εργατών γης και εμείς να επιλέγουμε απ’ αυτούς”.

Ο διευθυντής Ανάπτυξης Κώστας Βασιλόπουλος ζήτησε οι προτάσεις για ξένους εργάτες να είναι κοντά στον πραγματικό αριθμό αυτών που χρειαζόμαστε για την επόμενη 2ετία.

Στη σύσκεψη προήδρευσε η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, ενώ μετείχαν ακόμα εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ανδρούσας, Κάμπου, Πεταλιδίου και Φαλάνθης, καθώς και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...