ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Μετρητά τέλος για συναλλαγές πάνω από 300 ευρώ


07/11/2018







Τα μετρητά και οι συναλλαγές που γίνονται βρίσκονται στο στόχαστρο και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει
νέο περιορισμό στις αγορές με ρευστό χρήμα.

Τα μετρητά έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, όμως πολλοί καταναλωτές προτιμούν το ρευστό ειδικά σε περιπτώσεις συναλλαγών όπου λόγω του υψηλού ΦΠΑ μπορούν να γλιτώσουν μεγάλα ποσά.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το ποσό των καθημερινών συναλλαγών που επιτρέπεται να γίνεται με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι η μείωση του ορίου στα 300 ευρώ ή στα 400 ευρώ με επικρατέστερο το πρώτο σενάριο.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο χρόνος που θα ισχύσει το νέο μέτρο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Ταυτόχρονα στην επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε δεκάδες επαγγέλματα προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση θα εκδοθεί σύντομα και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να εγκαταστήσουν αυτόματα μηχανήματα (POS) για συναλλαγές με κάρτες.

Στις συζητήσεις που διενεργούνται στο υπουργείο Οικονομικών αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί στα ταξί και στα περίπτερα μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι γιατροί, μεσίτες ακινήτων, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, ξενοδοχεία, υδραυλικοί, εταιρείες πώλησης ή ενοικίασης ακινήτων είναι ορισμένοι από τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν διορία 50 ημερών για να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό. Συνολικά 143 κλάδοι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με POS και ηλεκτρονικό χρήμα, θα πρέπει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2018 να δηλώσουν τον τραπεζικό επαγγελματικό τους λογαριασμός

Αν δεν συμμορφωθούν τους περιμένει πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ όσοι τον δηλώσουν εκπρόθεσμα θα πληρώσουν 100 ευρώ. Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας η ΑΑΔΕ με όπλο το έντυπο Ε3 που υπέβαλαν φέτος οι φορολογούμενοι σχεδιάζει να προχωρήσει σε διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους δεν εφαρμόσουν το μέτρο.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...