ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

20 εκ. ευρώ στις Περιφέρειες από την εξόρυξη πετρελαίου

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018






Στον Πατραϊκό αναμένεται να εξορυχθούν περίπου 140 εκ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ τα ετήσια έσοδα για τις Περιφέρειες θα είναι 20 εκ. ευρώ, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των
ΕΛΠΕ Ιωάννης Γρηγορίου, θέλοντας να προϊδεάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τα οικονομικά οφέλη από ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Γρηγορίου ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση πριν διεξαχθούν οι γεωτρήσεις, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πρόκλησης σεισμών ή διαρροής πετρελαίου κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εξόρυξης. Μετά την εισήγηση του κ. Γρηγορίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε θετικά για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφορικά με την έρευνα υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές "Δυτικά της Κρήτης" και "Νοτιοδυτικά της Κρήτης". 

Υπενθυμίζουμε ότι τμήμα του θαλάσσιου οικοπέδου "Δυτικά της Κρήτης" ανήκει στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ότι η περιφερειακή αρχή έχει επενδύσει... ελπίδες στις γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν. 

Ο κ. Γρηγορίου στην αρχή της εισήγησής του είπε ότι μέχρι τη δεκαετία του 1990 υπήρχε τεχνολογία για έρευνα σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από την ακτή, ενώ σήμερα γίνονται γεωτρήσεις σε βάθος 3.000 μέτρων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ με τις εταιρείες Τotal και Εxxon Μobil για τις έρευνες στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το 25% των ακαθάριστων εσόδων θα αποδίδεται ως φόρος στο κράτος και ένα επιπλέον 25% ως μίσθωμα. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Γρηγορίου διευκρίνισε ότι από το 25% των φόρων το 5% θα αποδίδεται στις Περιφέρειες. Για τον κίνδυνο πρόκλησης διαρροής μετά από σεισμό, είπε ότι έχει προκαλέσει πολλές φορές το σεισμολόγο Ακη Τσελέντη να παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία για διαρροή πετρελαίου μετά από σεισμική δραστηριότητα. Επεσήμανε δε ότι γίνεται εξόρυξη πετρελαίου χωρίς πρόβλημα σε περιοχές με υψηλή σεισμική δραστηριότητα, όπως η Καλιφόρνια, η Αλάσκα και το Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η “Πελοπόννησος Πρώτα” ψήφισε λευκό (πλην του συμβούλου Γιώργου Γαβρήλου που ψήφισε την εισήγηση), ενώ οι παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση”, “Ανταρσία στο Μωριά” και “Πελοπόννησος Οικολογική” καταψήφισαν την εισήγηση.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...