ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΕΛ.ΑΣ: Από σήμερα «ΠΕΡΣΕΑΣ» - Τι είναι το Πρόγραμμα Εμφανούς Αστυνόμευσης

15 Οκτωβρίου 2018 





Παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης που ξεκίνησε το πρωί σε όλη τη
χώρα
Το πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕΑΣ», του οποίου η παρουσίαση έγινε σήμερα, εφαρμόζεται στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που εκπονήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

Τι είναι

Ο «ΠΕΡΣΕΑΣ» περιλαμβάνει ένα πλέγμα αστυνομικών περιπολιών, που αποτελούν τον κορμό της εμφανούς αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα, με βασική φιλοσοφία δράσης την αποτρεπτική παρουσία της Αστυνομίας και την πρόληψη της παραβατικότητας.

Αποτελείται ουσιαστικά από επιμέρους σχέδια, που αντιστοιχούν στις διευθύνσεις αστυνομίας της χώρας και εκπονήθηκαν κατά τρόπο ενιαίο, στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένων οδηγιών και κατευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι βασικοί άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου είναι:
  • εμφανείς εποχούμενες περιπολίες σε κάθε περιοχή της χώρας, κάθε ημέρα, κάθε στιγμή του εικοσιτετραώρου,
  • κανένας Δήμος της χώρας χωρίς μία τουλάχιστον εμφανή εποχούμενη περιπολία στην περιοχή του (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που η περιπολία καλύπτει τις περιοχές δύο το πολύ όμορων Δήμων),
  • συνεχής εποπτεία για την εφαρμογή του σχεδίου σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας του Σώματος και
  • αναβάθμιση του συντονισμού, της εποπτείας και του ελέγχου όλων των αστυνομικών δυνάμεων που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας, με τον ορισμό ανώτερων και ανώτατων Αξιωματικών για την εποπτεία του προγράμματος.
Πενήντα οκτώ επιχειρησιακά σχέδια

Για το σχεδιασμό των 58 επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων που συνθέτουν το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕΑΣ» ελήφθησαν υπόψη, συνεκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν ανάλογα πολλές παράμετροι, μεταξύ των οποίων οι ιδιαίτερες αστυνομικές ανάγκες κάθε περιοχής, τα εγκληματολογικά, πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα, η σύνθεση των πληθυσμιακών ομάδων κ.ά
Τα επιμέρους αυτά επιχειρησιακά σχέδια παρουσιάστηκαν σήμερα από τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης και τους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές χώρας. Με βάση το σχεδιασμό που παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕΑΣ» εφαρμόζεται σε 322 γεωγραφικούς τομείς που καλύπτουν όλη την επικράτεια.

Τη σημερινή παρουσίαση του «ΠΕΡΣΕΑΣ» που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, παρακολούθησαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος και η λοιπή φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Παραβρέθηκε επίσης και τίμησε με την παρουσία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

ΑΠΟ http://www.lawandorder.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...