ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ανοίγει ο δρόμος για αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο–Πύργος-Αρχαία Ολυμπία


01/10/2018






Προχωρούν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία, που εντάσσεται στο πλαίσιο
της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, στην Ηλεία.

Ήδη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση, για υποβολή πρότασης προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, η οποία, σύμφωνα με την Περιφέρεια, ανοίγει τον δρόμο για την επαναλειτουργία της θεματικής τουριστικής γραμμής.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργου - Κατακόλου - Αρχαίας Ολυμπίας, αναδεικνύει τουριστικά την περιοχή και καθιστά ελκυστική τη μετάβαση των τουριστών, δημιουργώντας αναπτυξιακό πλεονέκτημα». Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που αναπτύσσεται με τον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ που θα είναι και φορείς υλοποίησης, για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, με σκοπό την επαναλειτουργία της γραμμής.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, επεσήμανε τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον άξονα Κατάκολο - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας πως «με το Κατάκολο ως πύλη εισόδου, περίπου ενός εκατομμυρίου επισκεπτών το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα και με πυρήνα την Αρχαία Ολυμπία με την παγκόσμια ταυτότητά της, τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει, αλλά και το αστικό κέντρο που λέγεται Πύργος, υπάρχει η δυνατότητα να αποκομιστεί η προστιθέμενη αξία και το επιθυμητό οικονομικό αποτέλεσμα και ανάπτυξη για την Ηλεία που τόσο το έχει ανάγκη».

Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αρχαία Ολυμπία - Πύργος - Κατάκολο, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, με βασικό στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται ανακατασκευές στη σιδηροδρομική υποδομή (γραμμή και αφύλακτες διαβάσεις), και εργασίες στον σταθμό του Πύργου, στον περιβάλλοντα χώρο και στον σταθμό της Αρχαίας Ολυμπίας.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: