ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Στα 1,27 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

08 Οκτωβρίου 2018





Αυξημένη κατά 22% είναι σήμερα η τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου θέρμανσης ενώ μέρα με την ημέρα η κατάσταση επιδεινώνεται. Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, η
διυλιστηριακή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 2,6% μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή λιανικής θα διαμορφωθεί από τα 1,17 ευρώ έως και τα 1,27 ευρώ ανά λίτρο με τα νοικοκυριά να προετοιμάζονται από τώρα για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Το μόνο κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, είναι τα 15 εκατ. ευρώ που επαρκούν για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η περυσινή εμπειρία ήταν αρνητική καθώς το «προαπαιτούμενο» η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης να έχει προηγηθεί της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης, συνετέλεσε ανασταλτικά για τα νοικοκυριά προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορές. Αυτό συνέβη πέρυσι με την τιμή λιανικής τον Οκτώβριο του 2017 στα 94-95 λεπτά ανά λίτρο. Έτσι, μπορεί να γίνει αντιληπτό τι θα γίνει φέτος με την τιμή κατά τουλάχιστον 20 λεπτά υψηλότερη.

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι η Κομισιόν θα συμφωνήσει για την ύπαρξη υπερπλεονάσματος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή έκτακτου ειδικού μερίσματος. Οι λεπτομέρειες διάθεσης θα καθοριστούν μέσα στον Νοέμβριο καθώς το βασικό κριτήριο είναι να γίνει γνωστό το δημοσιονομικό περιθώριο που θα μπορεί να μοιραστεί ως επίδομα θέρμανσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα χειριστεί η ελληνική πλευρά το θέμα της θέρμανσης και στα πέντε νησιά του Αιγαίου που αναμένεται να χάσουν το «ειδικό καθεστώς ΦΠΑ». Και αυτό διότι η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου θα συνθέσει εκρηκτικό μείγμα με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. 

thetoc , 08 Οκτωβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: