ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ανακοινώθηκαν 11 νέα προγράμματα για 85.500 ανέργους

Eντεκα νέα προγράμματα  για 88.500 ανέργους ανακοίνωσε  την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Εργασίας την ίδια ώρα που η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης –που συνεχώς διευρύνονται- και με χαμηλούς μισθούς


Γεωργάκης Ηλίας
Eντεκα νέα προγράμματα  για 88.500 ανέργους ανακοίνωσε  την Πέμπτη η
πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Εργασίας την ίδια ώρα που η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης –που συνεχώς διευρύνονται- και με χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή, μέσα από την μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του συστήματος ‘Εργάνη’η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί 

–μετά το 2014- να διευρύνεται ανησυχητικά. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης 

–στις νέες προσλήψεις- το μήνα Αύγουστο του 2018 εκτοξεύτηκαν στο 55,88%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 44,12%.

Στο μεταξύ τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας παρουσίασε  χτες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προαναγγέλλοντας έντεκα νέα προγράμματα που θα απευθύνονται σε 88.500 ανέργους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από το υπουργείο Εργασίας,  τα νέα αυτά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα εστιάζουν σε τρεις βασικούς άξονες και η έναρξή τους αναμένεται μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2019. Ο πρώτος άξονας σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, θα αφορά τους μακροχρόνια ανέργους και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που στοχεύουν, στον «σκληρό πυρήνα» της ανεργίας με διάρκεια πλέον όχι 5 αλλά 8 μήνες και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο δεύτερος άξονας έχει στόχο την πρόσληψη ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και ο τρίτος, αφορά προγράμματα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση ανέργων

Τα προγράμματα εχουν ως εξης:

1. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.

● Ωφελούμενοι:5.500

● Προϋπολογισμός: 90.000.000€


● Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018


● Το πρόγραμμα έχει ως στόχο:


a. την άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο,


b. τη θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό και


c. την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.


● Η διάρκεια του πρόγραμμα είναι 12 μήνες.


● Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:


–. για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ


— για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ


–. για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.


2. Δράσεις κατάρτισης, πρακτικής, πιστοποίησης σε ΤΠΕ νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονομικής κατεύθυνσης 24-29

● Ωφελούμενοι: 3.000

● Προγραμματισμός: Τέλη 2018


● Αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειμένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με έμφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού.


● Ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης και του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας.


3. Παρέμβαση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε ανέργους ηλικίας 18-29 (κατάρτιση, πρακτική, πιστοποίηση), στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλική οικονομία

● Ωφελούμενοι: 10.000

● Προγραμματισμός: Αρχές 2019


● Η δράση αφορά άνεργους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


● Επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν σημαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης.


● Ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονομίας – γέφυρες ανάμεσα σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή.


4. Στοχευμένη Κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων θεωρητικών σπουδών σε κλάδους αιχμής

● Ωφελούμενοι: 3.000

● Προγραμματισμός: τέλη 2018

● Η δράση έχει ως ομάδα στόχου ανέργους αποφοίτους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης έως 29 ετών.


● Δημιουργεί νέες επαγγελματικές διεξόδους σε άνεργους πτυχιούχους θεωρητικών αντικειμένων.


● Ενδεικτικές ειδικότητες:


– διαχείριση κοινωνικών δικτύων,


– marketing πολιτιστικών οργανισμών,


– διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών,


– συμβουλευτική τρίτης ηλικίας,


– αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών.


5. Πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας «υψηλού γνωσιακού περιεχομένου» σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας

● Ωφελούμενοι: 10.000

● Προϋπολογισμός: 112.000.000€


● Προγραμματισμός: Οκτώβριος 2018


● Σκοπός του προγράμματος θα είναι η επιδότηση θέσεων πλήρους 

απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) αλλά και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, σύμφωνα με τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.

● Η κατεύθυνση των άνεργων αποφοίτων υψηλής κατάρτισης στους κλάδους αιχμής έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία.


● Η επιδότηση θα είναι 12μηνη και θα καλύπτει μέχρι το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και διαμορφώνεται:


– έως 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1.600 ευρώ)


– έως 700 για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ)


– έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ)


Ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ετοιμάζεται κοινό επιχειρησιακό σχέδιο μεταξύ του υπουργείου  και της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας στον χώρο του delivery. Επίσης ο ίδιος δήλωσε ότι θα υπάρξει έλεγχος του υπουργείου Εργασίας στα προγράμματα κατάρτισης.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 24 ετών, θα προβλέπει ότι:

– θα επιδοτούνται οι εργατικές εισφορές κατά 100% και οι εργοδοτικές εισφορές κατά 50% το 2019

– θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή (σ.σ. επιδότηση του 100% όλων των εισφορών) το 2020.


ΑΠΟ https://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: