ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτό είναι το ακριβότερο ουίσκι του κόσμου

Δημοσίευση 24/9/2018 | 18:51

 





Το ουίσκι είναι ένα ποτό που πολύς κόσμος στον πλανήτη λατρεύει και είναι γνωστό ότι όσο πιο παλιό είναι,
τόσο πιο καλό και ακριβό. Υπάρχει όμως και ένα ουίσκι, που δεν έχει καμία σχέση με όλα τα άλλα και η τιμή του απευθύνεται μόνο σε εκείνους που έχουν δισεκατομμύρια.


Πρόκειται για το ακριβότερο ουίσκι του κόσμου, του οποίου η φιάλη πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 872.000 ευρώ! Το εν λόγω μπουκάλι, είναι της επωνυμίας Macallan, ενώ η ηλικία του είναι 60 ετών και δημοπρατήθηκε από τον Bonhams στο Χονγκ Κονγκ, το Μάιο του 2018. Η ετικέτα του δε, έχει σχεδιαστεί από τον γνωστό Βρετανό καλλιτέχνη Peter Blake, ο οποίος είχε δημιουργήσει το εξώφυλλο του δίσκου «Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band» των Beatles.


Αυτή η αγοραπωλησία όμως, δεν ήταν το ρεκόρ της ημέρας, καθώς δυο ώρες αργότερα μια ακόμα φιάλη Macallan πουλήθηκε για 950.00 ευρώ! Η δική της ετικέτα, ήταν φιλοτεχνημένη από τον Ιταλό καλλιτέχνη Valerio Adami.
Και οι δυο φιάλες πουλήθηκαν σχεδόν στην διπλάσια τιμή από εκείνη που είχαν προβλέψει οι εκτιμητές, ενώ αξίζει να μάθετε ότι, μονάχα 12 φιάλες Macallan είχαν παραχθεί και διατηρηθεί σε βαρέλι μέχρι και την εμφιάλωση τους, το 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια: