ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Πως να προστατέψετε το αυτοκίνητο από τον ήλιο







Κατά τους θερινούς μήνες, η πολύωρη έκθεση στις καυτές και υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου δεν είναι επικίνδυνη μόνο για το δέρμα μας, αλλά και για το αυτοκίνητό μας, αφού μακροχρόνια μπορεί να
του προκαλέσει «εγκαύματα». Έτσι και αυτό χρειάζεται την αντηλιακή του φροντίδα, προκειμένου να μη «γεράσει» γρήγορα. Παρακάτω, σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές για την προστασία του αυτοκινήτου από τον ήλιο αλλά και των επιβατών.

Τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβρανών στα παράθυρα

Οι αντιηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα προστατεύουν αποτελεσματικά τόσο το εσωτερικό του αυτοκινήτου όσο και τους επιβάτες του από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ο κλιματισμός παράλληλα λειτουργεί πιο «ξεκούραστα» αφού δε χρειάζεται να δουλεύει υπερωρίες στη χαμηλότερη θερμοκρασία, ενώ ο οδηγός κινείται πιο ξεκούραστα γιατί δεν τυφλώνεται από τον ήλιο. Το κόστος τοποθέτησης αντιηλιακών μεμβρανών ξεκινά από περίπου 90 ευρώ.

Αντηλιακό κάλυμμα παρμπρίζ

Είναι άκρως απαραίτητο και πολύ εύκολο στην τοποθέτηση και με χαμηλό κόστος (περίπου 6 ευρώ). Αποτρέπει το κάψιμο του ταμπλό και του τιμονιού, το οποίο δεν αγγίζεται ύστερα από πολύωρη παραμονή του αυτοκινήτου κάτω από τον ήλιο. Προτιμότερα είναι τα αντηλιακά καλύμματα που τοποθετούνται στο εσωτερικό του παρμπρίζ, γιατί τα εξωτερικά λερώνονται και βρομίζουν το παρμπρίζ.

Σκίαστρα παραθύρων

Τα σκίαστρα παραθύρων τοποθετούνται με βεντούζες και προορίζονται για τα πίσω παράθυρα, όταν κυρίως μεταφέρονται παιδιά. Ποτέ δεν πρέπει να εφαρμόζονται στα εμπρός παράθυρα γιατί μειώνουν σημαντικά την ορατότητα. Οι τιμές τους κυμαίνονται περίπου στα 6 ευρώ το ζευγάρι.

Κουκούλα αυτοκινήτου

Παρέχει αποτελεσματική προστασία τόσο στο αμάξωμα όσο και στο εσωτερικό από τον ήλιο. Αποτρέπει τη φθορά και ξεθώριασμα του χρώματος αλλά και το κάψιμο των πλαστικών, υφασμάτινων ή δερμάτινων επενδύσεων. Ωστόσο δεν είναι και τόσο χρηστική στην τοποθέτηση – αφαίρεση όταν γίνεται καθημερινά, ενώ το αμάξωμα θα πρέπει να διατηρείται καθαρό για να μην γεμίζει σκόνη και βρομιές το εσωτερικό της κουκούλας γιατί διαφορετικά θα προκληθούν χαράξεις στο χρώμα. Το κόστος τους ξεκινά από σχεδόν 40 ευρώ για τις πιο απλές.

Κερί προστασίας του χρώματος

Οι ειδικές αλοιφές και κεριά που υπάρχουν στην αγορά για την προστασία του χρώματος από τις UV ακτίνες του ήλιου αποτρέπουν το θάμπωμα και διατηρούν την λάμψη της βαφής. Αντίστοιχα προϊόντα περιποίησης υπάρχουν για τα εξωτερικά πλαστικά μέρη και για του εσωτερικού.

Παρκάρισμα σε σκιερό μέρος

Ιδανική περίπτωση αποτελεί η δυνατότητα στάθμευσης του αυτοκινήτου σε σκιερό μέρος (π.χ. πυλωτή, κλειστό πάρκινγκ). Εάν παρκάρετε κάτω από δέντρα προσέξτε να μην είναι κολλώδη (π.χ. λεύκα) γιατί γεμίζουν με μικρές πιτσιλιές το αυτοκίνητο, οι οποίες αφαιρούνται μόνο με πλύσιμο ή κωνοφόρα (π.χ. πεύκα) γιατί στάζουν ρετσίνι.

ΑΠΟ http://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...