ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες -Αυτό που αλλάζει & δεν γνωρίζουν πολλοί

 5 Ιουλίου 2018






Αντιδράσεις  προκαλεί η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού σε επερώτηση του βουλευτού κ. Νίκου Νικολόπουλου για το μείζον ζήτημα που έχει
δημιουργηθεί με τις νέες ταυτότητες. Δείτε αναλυτικά.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικόν – ΘΕΜΑ: Έβγαλαν τον Σταυρό και βάζουν Ισλαμική μαντίλα στις νέες ταυτότητες – Στην πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η αντίκατάσταση των υφιστάμενων ταυτοτήων με νέες βιομετρικές. Αυτό πλέον το γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που ενδεχόμενα να μην γνωρίζουμε είναι πως ,η Ελληνική Αστυνομία θα επιτρέπει πλέον τις «μαντίλες» στις φωτογραφίες για τις αστυνομικές ταυτότητες.

Παρά το γεγονός ότι ο αιτών στην έκδοση της ταυτότητας δεν πρέπει να φέρει κάλυμμα κεφαλής, όπερ ίσχυε μέχρι σήμερα, υπάρχει υποσημείωση, η οποία επιτρέπει τις μαντήλες με ειδική οριοθέτηση.

«Για θρησκευτικούς λόγους δύναται το (άτομο να φέρει κάλυμμα κεφαλής (π.;. μαντίλα), πλην όμως τα χαρακτηριστικά του προσώπου του από το σαγόνι έως το μέτωπο και από τη μία ένωση του αυτιού με το πρόσωπο, έως την άλλη, πρέπει οπωσδήποτε να είναι εμφανή».

Νέες ταυτότητες, λοιπόν, με τις «ευλογίες» του Αλλάχ.
Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι πως, είχε προκληθεί σάλος, όταν οι Χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους για την αναγραφή του Ελληνορθόδοξου θρησκεύματος.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

lον Θα επιτρέψετε, τελικά, την φωτογράφιση με μαντίλες;

2ον Μπορείτε, επισήμως. να μας ενημερώσετε πώς θα είναι ο νέος τύπος των ταυτοτήτων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Νίκος I. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοόημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος


Η απάντηση του Υπουργού

Σε απάντηση των ανωτέρω μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου, γνωρίζεται ότι, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας μας αναφορικά με την έκδοση ενός σύγχρονου και ασφαλούς δελτίου ταυτότητας βασισμένο σε διεθνή πρότυπα ασφαλείας εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 8200/0-297647 από 10-04-2018 Κ.Υ.Α. «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Φ.Ε.Κ. Β’ – 1476).

Ειδικότερα, σε αυτήν ορίζεται ο νέος τύπος δελτίου ταυτότητας ο οποίος είναι μορφότυπου ID-1 και περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός σύγχρονου εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών.
Τέλος όσον αφορά στον τρόπο απεικόνισης των αιτούντων την έκδοση δελτίου ταυτότητας, επισημαίνεται ότι αυτός εναρμονίζεται πλήρως με τα διεθνώς ισχύοντα και τα προβλεπόμενα πρότυπα που περιγράφονται από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (I.C.A.O.).
ΑΘΗΝΑ , 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.