Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Toν Οκτώβρη έρχεται ο διαμεσολαβητής για την είσπραξη των κοινοχρήστων

15 Ιουνίου 2018

Από τον Οκτώβριο έρχεται ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για την είσπραξη των κοινοχρήστων από τους ασυνεπείς ενοίκους. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης, την κα Χρύσα Κυριακούση για την είσπραξη κοινοχρήστων
από τους οφειλέτες, θα πρέπει οι διαχειριστές να κοιτάξουν να κλείσουν τις υποθέσεις μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε να μην μπουν στην διαδικασία της διαμεσολάβηση. Οποιοδήποτε υπόθεση, οποιοδήποτε αγωγή κατατεθεί θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από διαμεσολάβηση.

Έτσι, οι εμπλεκόμενοι εκτός από το χρόνο θα χρειαστεί να ξοδέψουν και χρήματα. «Θα έχουν να πληρώσουν και το δικηγόρο και το διαμεσολαβητή. Θα πρέπει να πληρώσουν ξανά τον δικηγόρο για την κατάθεση της αγωγής.» δηλώνει η κα Κυριακούση και σημειώνει ότι «Το έγγραφο της διαμεσολάβησης θα πρέπει να προσκομιστεί έως την συζήτηση της υπόθεσης.»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, πολλές φορές οφείλονται λίγα χρήματα, ωστόσο, δεν λείπουν και οφειλές 2000 και 3000 ευρώ. «Δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι ένοικοι των πολυκατοικιών. Συνήθως πηγαίνουν για διαγραφή εις βάρος όλων των άλλων, των συνεπών. Γίνεται δηλαδή ό,τι συνέβη στο θέμα της θέρμανσης με αποτέλεσμα πολυκατοικίες να μείνουν χωρίς θέρμανση.»

Οι ενοικιάσεις μέσω επωνύμων σελίδων στο διαδίκτυο θα πρέπει να δηλωθούν
Θέμα προκύπτει και με την μίσθωση ακινήτων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. «Πρέπει να δηλώσουν τα μισθώματα εκεί. Η αρχή δημοσίων εσόδων απειλεί να βρει τα μισθώματα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Μπορεί να τα βρει. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν όσοι το κάνουν. Θα πρέπει να πάρουν μητρώα των ακινήτων, να δηλώσουν τι ακίνητα έχουν προς μίσθωση, να έχουν διαχειριστή και να τα καταχωρήσουν στον συγκεκριμένο κωδικό» εξηγεί η κα Κυριακούση σημειώνοντας πως τα πρόστιμα, σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι μεγάλα μέχρι και 5000 ευρώ για εκείνους που δεν δηλώσουν.

Επίσης, υπενθύμισε ότι «τρέχει» ήδη από το Μάιο και θα συνεχίσει να «τρέχει» μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου μια εξάμηνη προθεσμία, που αφορά όσους ιδιοκτήτες έχουν κλειστά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα. Θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους ότι είναι κλειστά, άρα ότι δεν θα πρέπει να καταβάλουν δημόσια τέλη φωτισμού και καθαριότητας . «Μέσα σε έξι μήνες να πάνε να τα δηλώσουν, ώστε να απαλλαγούν από τα πρόστιμα να μην μπορούν οι δήμοι να τα επιβάλλουν.» προτρέπει η κα Κυριακούση.

Μικρές μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες στο Νομό Ροδόπης

Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις νέες αντικειμενικές αξίες. «Το θετικό για το Νομό μας είναι ότι είχαμε κάποιες μικρές μειώσεις τις τάξης των 50 έως 100 ευρώ σε κάποιες περιοχές. Μειώσεις που δεν φέρουν όμως κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης. Σημειώνοντας, παράλληλα, πως θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να περιμένουν ακριβώς τα ίδια όπως συνέβη το 2016 και το 2017. Να μην περιμένουν σημαντικές αλλαγές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Μεγαλύτερη αύξηση στον παραδοσιακό οικισμό της Μαρώνειας

«Δεν έλειψαν και περιοχές με αύξηση, όπως η περιοχή της Μαρώνειας, όπου η τιμή ζώνης από τα 700 ευρώ ανεβαίνει στα 900 ευρώ το τετραγωνικό στον Παραδοσιακό Οικισμό. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που σημειώνεται στο Νομό. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αγγίζουν τα 100 ευρώ στην περιοχή της Εργάνης για παράδειγμα, της Νέας Πέτρας κ.α. «Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ιδιοκτήτες μια δεκαετία τώρα σηκώνουν το βάρος των τριών δις ετησίως, χρήματα τα οποία αποσπώνται από την τσέπη τους κι η κυβέρνηση έχει βρει στο πρόσωπο των ιδιοκτητών την κότα με το χρυσό αυγό. Γίνεται μια χαρτοκοπτική όλα αυτά τα χρόνια με απώτερο σκοπό την απόσπαση τριών δις από τους ιδιοκτήτες.» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα αποτελεί και ο Συμπληρωματικός φόρος ακινήτων για 600.000 ιδιοκτήτες «κατατείνει σε δήμευση των ακινήτων» δηλώνει η κα Κυριακούση μιλώντας για αγανάκτηση από την πλευρά των ιδιοκτητών. «Σου λένε ότι έχεις ένα ακίνητο της τάξεως των 50-60.000 κι όταν θα πας να το πουλήσεις δεν πιάνεις 25.000-30.000 κι όμως φορολογήσε για 60.000.»

Αγοράζουν ακίνητα οι βόρειοι γείτονες και όχι οι ντόπιοι

Τα ακίνητα και στην περιοχή είναι πάρα πολλά, όπως λέει, και η αγορά είναι νεκρή. Με έγγραφο του Συλλόγου στο τμήμα δημόσιας περιουσίας της ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων εσόδων έγινε γνωστό ότι «η περιοχή μας έχει μια ιδιαίτερη «ευαισθησία»,» όπως αποκαλύπτει και σημειώνει το έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων από τους γείτονές μας στα βόρεια. «Οι κάτοικοι της περιοχής από την άλλη δεν μπορούν να αγοράσουν ο,τιδήποτε. Γι αυτό θα πρέπει να την προσέξουν. Ίσως και να επηρέασε αυτή η επιστολή και να είχαμε αυτές τις μειώσεις που είχαμε.» καταλήγει εμφανώς προβληματισμένη από το χώρο της ιδιοκτησίας ακινήτων.

πηγή: ert
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: