ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΗΠΑ: Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τον χριστιανό φούρναρη που αρνήθηκε να φτιάξει γαμήλιο κέικ σε ζευγάρι gay

4/6/2018

 

Το πρώτο δικαστήριο είχε αποφανθεί εναντίον του φούρναρη - Δικαιώθηκε με 7-2 ψήφους υπέρ


Το δικαίωμα ενός φούρναρη να μην φτιάξει το γαμήλιο κέικ ενός gay
ζευγαριού αναγνώρισε δικαστήριο στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, απορρίπτοντας την αγωγή που είχα καταθέσει οι δύο νεόνυμφοι, επικαλούμενοι ρατσιστική αντιμετώπιση.

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε το 2012, όταν το αρχικό δικαστήριο δικαίωσε τους David Mullins και Charlie Craig, έναντι του φούρναρη Jack Phillips.

Έξι χρόνια μετά, η ίδια υπόθεση εκδικάσθηκε στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε να ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση και να δικαιώσει τον φούρναρη, με το σκεπτικό ότι ήταν χριστιανός και βάσει της θρησκείας του, δεν μπορούσε να δεχτεί την κατασκευή του γαμήλιου κέικ στο που θέλησε να του αναθέσει το gay ζευγάρι.

Οι οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των gay αντέδρασαν στην απόφαση, κάνοντας λόγο για ένα δεδικασμένο που ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλα εμπόδια στο τελετουργικό των γάμων ζευγαριών του ίδιου φύλου.


Το δικαστήριο στην απόφασή του υποστήριζε ότι όπως είναι υποχρεωμένο να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των gay, έτσι είναι υποχρεωμένο να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα που άπτονται σε θέματα θρησκεία, εγκρίνοντας με ψήφους 7-2 την έφεση του κ. Φίλιπς.

Στη δίκη του 2012, ο φούρναρης είχε δηλώσει ότι αποτελεί πάγια πολιτική της εταιρείας του να μην κατασκευάζει κέικ για γαμήλιες τελετές gay ζευγαριών. Πρότεινε δε οποιοδήποτε άλλο προϊόν, για οποιαδήποτε άλλη περίσταση, αλλά όχι για γάμο. «Είναι δικαίωμα του κάθε δημιουργού να μην φτιάχνει ένα προϊόν, αν δεν το επιθυμεί», είχε τονίσει ο Τζακ Φίλιπς.

Στο ανώτατο δικαστήριο αναγνωρίστηκε το δικαίωμα αυτό με βάση τη θρησκεία, με συνέπεια ο φούρναρηςς από Lakewood, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Ντένβερ, να απαλλαγεί των κατηγοριών του. 
ΑΠΟ https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...