Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

Στο σφυρί το δίκοχο που φορούσε ο Ναπολέοντας στο Βατερλώ

18 Ιουνίου 2018 Ακριβώς 205 χρόνια από την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ βγαίνει σήμερα στο σφυρί στη Λυών το δίκοχο που φορούσε ο Γάλλος αυτοκράτορας
στην ιστορική μάχη.

Είναι η τελευταία δημοπρασία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ακόρεστη, κατά τα φαινόμενα, πείνα των συλλεκτών για αντικείμενα που ανήκαν στον Ναπολέοντα.

Ο Γάλλος αυτοκράτορας επέμενε να φορά στο πλάι τα καπέλα του, ώστε να διακρίνεται εύκολα στα πεδία των μαχών.

Στα 15 χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία χρησιμοποίησε περίπου 120 δίκοχα από γούνα κάστορα, τα περισσότερα εκ των οποίων φέρουν την υπογραφή των Γάλλων πιλοποιών Poupard, αν και ελάχιστα σώζονται μέχρι σήμερα.
Αν και δεν έχει πιστοποιηθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η προέλευσή του, το δίκοχο που δημοπρατείται σήμερα αποδίδεται στον Ναπολέοντα και τα συνοδευτικά του έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι ανήκε σ’ έναν Ολλανδό καπετάνιο, τον βαρώνο Arnout Jacques van Zuijlen van Nijevelt, που το πήρε ως λάφυρο από το Βατερλώ το 1815.

«Υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρολεπτομέρειες: [ο Ναπολέοντας] απεχθανόταν τα γαρνιρίσματα και έβαζε να τα αφαιρούν. Επίσης ζητούσε να ενισχύονται συγκεκριμένα σημεία των καπέλων του», είπε η υπεύθυνη της δημοπρασίας, Ετιέν Ντε Μπεκ.

Το δίκοχο αναμένεται να πιάσει μόνον κάπου 30.000 με 40.000 ευρώ, κυρίως επειδή δεν είναι καλοσυντηρημένο καθώς το δέρμα έχει ξεραθεί και φέρει ρωγμές σε αρκετά σημεία.

Άλλα αντικείμενα, ωστόσο, που σχετίζονται με τον Γάλλο αυτοκράτορα έχουν πιάσει κατά καιρούς πολύ υψηλές τιμές. Τον περασμένο Νοέμβριο ένα χρυσό φύλλο δάφνης -βάρους μόλις 10 γραμμαρίων- από την κορώνα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη στέψη του Ναπολέοντα το 1804, πουλήθηκε έναντι 625.000 ευρώ!

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: