ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Στο σφυρί το δίκοχο που φορούσε ο Ναπολέοντας στο Βατερλώ

18 Ιουνίου 2018 



Ακριβώς 205 χρόνια από την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ βγαίνει σήμερα στο σφυρί στη Λυών το δίκοχο που φορούσε ο Γάλλος αυτοκράτορας
στην ιστορική μάχη.

Είναι η τελευταία δημοπρασία που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ακόρεστη, κατά τα φαινόμενα, πείνα των συλλεκτών για αντικείμενα που ανήκαν στον Ναπολέοντα.

Ο Γάλλος αυτοκράτορας επέμενε να φορά στο πλάι τα καπέλα του, ώστε να διακρίνεται εύκολα στα πεδία των μαχών.

Στα 15 χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία χρησιμοποίησε περίπου 120 δίκοχα από γούνα κάστορα, τα περισσότερα εκ των οποίων φέρουν την υπογραφή των Γάλλων πιλοποιών Poupard, αν και ελάχιστα σώζονται μέχρι σήμερα.
Αν και δεν έχει πιστοποιηθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η προέλευσή του, το δίκοχο που δημοπρατείται σήμερα αποδίδεται στον Ναπολέοντα και τα συνοδευτικά του έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι ανήκε σ’ έναν Ολλανδό καπετάνιο, τον βαρώνο Arnout Jacques van Zuijlen van Nijevelt, που το πήρε ως λάφυρο από το Βατερλώ το 1815.

«Υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρολεπτομέρειες: [ο Ναπολέοντας] απεχθανόταν τα γαρνιρίσματα και έβαζε να τα αφαιρούν. Επίσης ζητούσε να ενισχύονται συγκεκριμένα σημεία των καπέλων του», είπε η υπεύθυνη της δημοπρασίας, Ετιέν Ντε Μπεκ.

Το δίκοχο αναμένεται να πιάσει μόνον κάπου 30.000 με 40.000 ευρώ, κυρίως επειδή δεν είναι καλοσυντηρημένο καθώς το δέρμα έχει ξεραθεί και φέρει ρωγμές σε αρκετά σημεία.

Άλλα αντικείμενα, ωστόσο, που σχετίζονται με τον Γάλλο αυτοκράτορα έχουν πιάσει κατά καιρούς πολύ υψηλές τιμές. Τον περασμένο Νοέμβριο ένα χρυσό φύλλο δάφνης -βάρους μόλις 10 γραμμαρίων- από την κορώνα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη στέψη του Ναπολέοντα το 1804, πουλήθηκε έναντι 625.000 ευρώ!

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: