ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ανοιξε το πάρκο δεινοσαύρων στο Κατάκολο

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 








Μία ημέρα διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες θα περάσουν μικροί και μεγάλοι που θα επισκεφθούν την έκθεση δεινοσαύρων στο Κατάκολο. Οι τρισδιάστατοι δεινόσαυροι είναι σε
φυσικό μέγεθος 7 - 8 μέτρων, χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό μέσο, του σχεδιασμένου από το Α.Π.Θ προγράμματος «Η εποχή των δεινοσαύρων», καταφέρνοντας να μας μυήσουν στα μυστικά τους, στην εποχή και τα χαρακτηριστικά τους.


Το Πολιτιστικό Πάρκο μετά από την απόλυτα επιτυχημένη έκθεση δεινοσαύρων στην Αθήνα με πάνω από 70.000 επισκέπτες την τελευταία τριετία, φέρνει τους δεινόσαυρους στην Ηλεία.

Ο Τ-Rex, ο Τρικεράτωψ, το Μαμούθ κ.α. είναι λίγα μόνο από τα μοναδικά εκθέματα του πάρκου μας, κάποια από τα είδη που συμπεριλαμβάνονται, ενδεχομένως να τα δει κανείς για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα που συνδυάζει τους δεινόσαυρους, την Εποχή των Παγετώνων και τα ζώα του σήμερα που κινδυνεύουν από εξαφάνιση, με σκοπό έναν άκρως βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης μέσω της ανασκαφής και της ανεύρεσης απολιθωμάτων. Οι μικροί φίλοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν παλαιοντολόγοι, να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των φυτοφάγων και σαρκοφάγων αυτών ζώων και να μάθουν πώς έζησαν και πώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Την επιμέλεια του προγράμματος ανέλαβε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με σκοπό την πληροφόρηση μικρών και μεγάλων, μέσα από παιχνίδια και κινησιολογικά παραδείγματα της ζωής των δεινοσαύρων.
Σχολικές επισκέψεις γίνονται από όλη την Πελοπόννησο και δίνεται η δυνατότητα να συνδυαστεί η «Εποχή των δεινοσαύρων» με το πρόγραμμα «Βότανα και μυρωδικά», ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ηλικίες των παιδιών με σκοπό να πληροφορήσει, να διασκεδάσει και να εισάγει τα παιδιά στις έννοιες των βοτάνων, της μεταφύτευσης και της ανάγκης προστασίας των οικοσυστημάτων με βιωματικό τρόπο.

Το Πολιτιστικό Πάρκο είναι ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία περίπου 10 χρόνια με κύρια δράση του τα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα, διοργανώνει πολιτιστικά φεστιβάλ κι εκθέσεις κυρίως στην περιοχή της Ολυμπίας, ενώ από το 2017 διοργανώνει σεμινάρια ρομποτικής και παιδικές θεατρικές παραγωγές στο μικρό θέατρο που διαθέτει στον Λυκαβηττό, καθώς και σε συνεργαζόμενα θέατρα. Ο Τ-REX (8 μέτρων), καθώς και η παρέα του, φιλοξενείται στον περιβάλλοντα χώρο του “Epihotel Odysseas” στο Κατάκολο για 4 ολόκληρους μήνες. Για το κοινό καθημερινά, για τα σχολεία και τους επισκέπτες από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ το Σαββατοκύριακο 10 π.μ. - 8 μ.μ. Για πληροφορίες www.politistikoparko.com.

ΑΠΟ  https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...