ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Παραλία της Βοϊδοκοιλιάς: Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου στη Μεσσηνία






Είναι από τα σημεία της Μεσσηνίας που πρέπει κανείς να δει, όταν ταξιδεύει στην άκρη αυτή της Πελοποννήσου. Η
όμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι διάσημη για το σχήμα της, που θυμίζει ένα καλοσχηματισμένο «ωμέγα».

Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου. Αμμόλοφοι τη χωρίζουν από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, προσθέτοντας ακόμα μία ξεχωριστή πινελιά στο όμορφο τοπίο και τις εντυπωσιακές εικόνες. Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.

Η ιστορία της είναι μεγάλη. Σύμφωνα με την Οδύσσεια, στην παραλία αυτή -η οποία αντιστοιχεί στην ομηρική Βουφράδα- έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, όταν ταξίδεψε εκεί για να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο. Στα νότια βρίσκεται το ακρωτήριο Κορυφάσιο, όπου βρίσκονταν τα ερείπια της κλασικής πόλης της Πύλου, αλλά και τα απομεινάρια μεσαιωνικού κάστρου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το Παλαιόκαστρο ή Παλαιοναυαρίνο.

Ακριβώς από κάτω είναι και η επονομαζόμενη «σπηλιά του Νέστορα, που κατά τόπους φτάνει σε ύψος και τα 30 μέτρα. Η μυθολογία λέει πως εκεί έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα, ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει δείγματα ανθρώπινης παρουσίας από την Τελική Νεολιθική, την Πρωτοελλαδική, τη Μεσοελλαδική και την Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο, αλλά και μεταγενέστερα, ως τους κλασικούς χρόνους.

Λευκή άμμος γεμάτη κοχύλια υποδέχεται τους λουόμενους στην όμορφη ακρογιαλιά, την οποία στεφανώνει χαμηλή βλάστηση. Καθώς προστατεύεται δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο τμήμα, αν όμως την επισκεφθείτε τον Αύγουστο, προετοιμαστείτε για κοσμοσυρροή. Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που φτάνουν στην ακτή αυτή της Μεσσηνίας για να απολαύσουν το όμορφο τοπίο και τη βουτιά τους.

newsbeast , https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.