ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Γουτεμβέργιος: Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στον κόσμο ανατυπώνεται

  • 24 Μαΐου 2018 - 18:14




Φέτος συμπληρώνονται 550 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Γουτεμβέργιου, πατέρα της σύγχρονης τυπογραφίας, γεγονός που αποτέλεσε
αφορμή να κυκλοφορεί ξανά αντίγραφο της πρώτης τυπωμένης έκδοσης της Βίβλου του 1454.

Μεταλλουργός, τυπογράφος και εκδότης ήταν μερικές από τις ιδιότητες του πολυσχιδούς Γουτεμβέργιου με καταγωγή από το Μάιντς της Γερμανίας. Η εφεύρεση της μηχανικής τυπογραφίας και η πρώτη μαζική έκδοση της Βίβλου στα λατινικά αποτελούν αναμφίβολα μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει φέτος είναι η ανατύπωση της ιστορικής Βίβλου του Γουτεμβέργιου υπό την επιμέλεια του καθηγητή Ιστορίας του Βιβλίου και ερευνητή Στέφαν Φύσελ από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Η νέα έκδοση είναι εκτενής, περιέχει 1.268 σελίδες που αναπαράγουν πιστά τις σελίδες του πρωτοτύπου καθώς και 12 σελίδες με σύγχρονα σχόλια. Ο δήμαρχος του Μάιντς, Μίκαελ Έμπλινγκ, χαρακτήρισε μάλιστα την έκδοση αυτή «έναν χαιρετισμό της πόλης του Μάιντς στον κόσμο».

Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στον κόσμο

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου είναι το παλαιότερο μηχανικά τυπωμένο βιβλίο του κόσμου. Η τεχνολογία που χρησιμοποίησε ο Γουτεμβέργιος ήταν τόσο ρηξικέλευθη και απλή που γρήγορα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Από τα πρώτα 180 αντίτυπα της Βίβλου τα 150 είχαν τυπωθεί σε χαρτί και τα 30 σε πάπυρο ή βελούδινη περγαμηνή. Σήμερα έχουν διασωθεί 49 αντίτυπα της πρώτης τυπωμένης Βίβλου του 1454.

Τα μοναδικά όμως αντίτυπα που έχουν διασωθεί σε πλήρη έκταση είναι τυπωμένα σε περγαμηνή.

Σημειώνεται ότι το 1987 ένα άλλο σωζόμενο αντίτυπο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s για 5,4 εκατομ. δολάρια (περίπου 4,6 εκατομ. ευρώ) σε Ιάπωνα αγοραστή, τιμή-ρεκόρ για την εποχή εκείνη για δημοπρασία βιβλίου.

Aντίγραφο του πρώτου μηχανικού τυπογράφου που εφηύρε ο Γουτεμβέργιος
 Πηγή: DW
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...