ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ΟΑΕΔ: Έρχονται τέσσερα προγράμματα για 22.750 ανέργους





Στην υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων για 22.750 ανέργους, θα προχωρήσει ο ΟΑΕΔ τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα πρόκειται για προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις πλήρους
απασχόλησης για χιλιάδες ανέργους. Θα δώσουν ευκαιρίες κατάρτισης νέων ηλικιακά ανέργων. Θα υποστηρίξουν την δημιουργία επιχειρήσεων από άτομα που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας.
Με αφετηρία τα τέλη Απριλίου, ο ΟΑΕΔ θα «ξεδιπλώσει» τα τέσσερα συγκεκριμένα προγράμματα.

1) Πρόσληψη 15.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ αμέσως μετά το Πάσχα.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη 15.000 άνεργων νέων ηλικίας 18-29 ετών σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας και η απασχόλησή τους για διάστημα τουλάχιστον 15 μηνών.
Οι περισσότερες θέσεις του προγράμματος προορίζονται για άνεργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών.
Οι επιχειρήσεις/φορείς θα επιχορηγηθούν για τμήμα του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νεοπροσλαμβανόμενων ανέργων. Η διάρκεια της επιχορήγησης θα είναι μεγαλύτερη εάν προσλάβουν μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 10.000 θέσεις, των οποίων η κατανομή μεταξύ πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπόλοιπων άνεργων νέων θα προσδιοριστεί στη δημόσια πρόσκληση. Οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα προκηρυχθούν σε δεύτερο χρόνο.

Επιχορήγηση προγράμματος

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται ως εξής:

α) Δώδεκα μήνες για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα 3 έως 12 μηνών. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για 3 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση.

β) Δεκαπέντε μήνες για πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων και δικαιούχων ΚΕΑ, χωρίς δέσμευση διατήρησης του προσωπικού μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Ποσό επιχορήγησης

Το ποσό επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ για μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών.

Δικαιούχοι του προγράμματος

Ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ( Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη την χώρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Ωφελούμενοι του προγράμματος

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

— Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

— Μακροχρόνια άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

— Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας (1) ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

2) Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για προσλήψεις 750 ανέργων

Το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου 2018 αναμένεται να ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από τον ΟΑΕΔ που θα αφορά στην πρόσληψη 750 ανέργων σε φορείς του υπουργείου Πολιτισμού.
Η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων θα καταμεριστούν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ρόδο, Μεσολόγγι και αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ειδικότητα Βοηθητικό Φυλακτικό Προσωπικό με τίτλος σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε)
Οι συμβάσεις θα είναι οκτάμηνης διάρκειας και αφορούν τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, ειδικότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα παρακάτω επτά κριτήρια κατάταξης:

1. Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

2. Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

3. Την αναπηρία (του υποψήφιου ωφελούμενου) σε ποσοστό 50% και άνω.

4. Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.

5. Την ηλικία.

6. Τον αριθμό ανήλικων τέκνων.

7. Τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανηλίκων ή/και ενηλίκων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Ο ΟΑΕΔ τονίζει ότι το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

3) Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για 4.500 νέους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών

Εντός του Μαϊου 2018, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα κατάρτισης 200 ωρών για 4.500 νέους άνεργους, ηλικίας έως 29 ετών, απόφοιτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή Γενικού Λυκείου για απασχόληση σε περίπου 10 επαγγελματικές ειδικότητες (τεχνικές και του τομέα των υπηρεσιών).
Δικαιούχοι: ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα
Διάρκεια προγράμματος: συνολικά 14 μήνες (10 μήνες επιχορήγησης και 4 μήνες δέσμευση).
Το ύψος επιχορήγησης είναι 360 ευρώ το μήνα για κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

4) Επιδότηση 2.500 ανέργων για δημιουργία επιχείρησης

Πρόγραμμα για 2.500 ανέργους με επιδότηση μέχρι 20.000 ευρώ για τη δημιουργία της δικής του επιχείρησης, ετοιμάζεται να προωθήσει ο ΟΑΕΔ. Η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Μαϊο και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.
Το “Πιλοτικό Πρόγραμμα Υποστήριξης Επιχειρηματικών σχεδίων ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών” θα παρέχει συμβουλευτική στους άνεργους και θα υποστηρίζει τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Τα Στάδια του προγράμματος είναι:

1. 5000 άνεργοι θα επιλεγούν μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα παρακολουθήσουν ένα πενθήμερο σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί από τους Εργασιακούς Συμβούλους του ΟΑΕΔ., οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τους άνεργους νέους στη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
2. Μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι 5.000 ωφελούμενοι θα υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

3. Οι επιχειρηματικές ιδέες θα αξιολογηθούν ως προς την ωριμότητά τους με βάση διαμορφωμένα κριτήρια και θα επιλεγούν οι 3.000 πιο ώριμες ιδέες.

4. Οι 3.000 ωφελούμενοι θα καθοδηγηθούν και θα υποστηριχθούν από καθοδηγητές (coaches) ώστε να ετοιμάσουν και να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελικά επιχειρηματικά τους σχέδια.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα ακολουθήσει πρόγραμμα επιχορήγησης ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, που θα χρηματοδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Θα επιδοτηθούν συνολικά 2.500 άνεργοι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, με ποσά μεταξύ των 15.000 και 20.000 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι νέοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένων όλων όσοι συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ