ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Η ελληνική εφεύρεση που διεκδικεί 1 εκατ. δολάρια!

17/4/2018
Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και ο χρόνος εξαιρετικά περιορισμένος. Για την ακρίβεια, έχει μόνο πέντε λεπτά ώστε να πείσει τους επενδυτές να τον
εμπιστευθούν και να του χαρίσουν την πρωτιά και το έπαθλο ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Απέναντι σε 26 νεοφυείς επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο, ο Πειραιώτης Ιγνάτιος Φωτίου εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνή διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας με τη συσκευή Seatrac, η οποία προσφέρει (δωρεάν) σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα.
Το πεντάλεπτο μπροστά στους πέντε επενδυτές-κριτές του διαγωνισμού Chivas Venture (η τελική φάση θα διοργανωθεί στο Αμστερνταμ στις 24 Μαΐου) δεν τρομάζει τον επικεφαλής της εταιρείας Tobea, καθώς, όπως περιγράφει ο ίδιος στα «ΝΕΑ», το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο: «Ξεκινήσαμε για να βοηθήσουμε ΑμεΑ να απολαμβάνουν το κολύμπι. 

Μας λένε τελικά ότι τους δίνουμε αξιοπρέπεια. Και αυτό που μένει ως σκοπός μας είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται μια μειονότητα. Βοηθήστε μας λοιπόν να δημιουργήσουμε κύματα, να αναταράξουμε τον κόσμο!». Το success story του 38χρονου αποφοίτου του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών γεννήθηκε σε μια πατρινή καφετέρια και έχει αφετηρία τις αμμουδιές της Αχαΐας. Με το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, ως μεταπτυχιακός φοιτητής άρχισε να αναζητεί χειροπιαστή απάντηση στο αίτημα που του είχε απευθύνει ο τότε αντινομάρχης, χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, Γεράσιμος Φεσσιάν: «Θέλω να μπαίνω στο νερό χωρίς βοήθεια…». 

Το 2010 τα πρώτα Seatrac είχαν ήδη τοποθετηθεί στις πλαζ Αγίου Βασιλείου, Ρίου και Ακολης Αιγίου: «Ηταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας μου με τον φίλο Γιώργο Σωτηριάδη και της καθοδήγησης του καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλου. Εκείνος - θυμάμαι - μας έλεγε ότι είναι δείγμα πολιτισμού το ενδιαφέρον μιας κοινωνίας για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το 2012 ιδρύσαμε την Tobea, εταιρεία-τεχνοβλαστό του πανεπιστημίου, που σημαίνει ότι για κάθε μηχάνημα που πωλείται το ίδρυμα λαμβάνει έσοδα». Ο μηχανισμός Seatrac τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, αποτελείται από ράγες στις οποίες κινείται το ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα και ο χρήστης μεταφέρεται από την παραλία στη θάλασσα (και αντίστροφα) πατώντας απλώς ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριο. Είναι ήδη εγκατεστημένος σε 61 παραλίες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, ενώ μόνο το καλοκαίρι του 2017 έγιναν 13.229 χρήσεις. 

«Δεν θέλαμε να μείνουμε στη δημιουργία του "τέλειου μηχανήματος". Γιατί ζητούμενα είναι η αξιοπρέπεια και η απόλαυση. Θέλουμε να χτίσουμε όλη την εμπειρία για αυτούς τους ανθρώπους, προσφέροντας μια αλυσίδα προσβασιμότητας στην παραλία» τονίζει ο 38χρονος.
Η εταιρεία του μετρά αντίστροφα για την εμφάνισή της στον διαγωνισμό, ελπίζοντας στη νίκη προκειμένου να παραχθούν φθηνότερα και περισσότερα Seatrac. Στα τέλη Μαΐου θα αναμετρηθούν συνολικά 27 εταιρείες από Ευρώπη αλλά και από Αμερική, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Νότιο Αφρική, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Κίνα, Ιαπωνία και Μεξικό: «Θα ξεχώριζα τη γερμανική αποστολή, μια εταιρεία που φτιάχνει πιάτα μιας χρήσης από πεσμένα φύλλα! Είναι μια πρόταση οικολογική, κοινωνική, δίνει θέσεις εργασίας, έχει κέρδος και ήδη βρίσκεται στην αγορά».


Η εξέλιξη της εταιρείας

«Κάνοντας κάτι που έχει κοινωνικό αντίκτυπο διαπιστώνεις νέες ανάγκες. Και τελικά η μία καινοτομία οδηγεί στην άλλη», σχολιάζει ο εμπνευστής του Seatrac Ιγνάτιος Φωτίου, μιλώντας για την εξέλιξη της εταιρείας του: «Ανθρωποι με κινητικά προβλήματα πάνε στην παραλία όπου υπάρχει ο μηχανισμός, αλλά τελικά μένουν εκτός γιατί έχει κύμα! Δεν μπορούμε να διώξουμε τα κύματα, αλλά μπορούμε να δίνουμε live εικόνα της παραλίας!».
Η ομάδα συνεργάζεται με την ελληνική εταιρεία Irida Labs ετοιμάζοντας μια λύση βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη: «Σε ένα πόρταλ ο καθένας θα διαλέγει τοποθεσία και θα βρίσκει χρήσιμες πληροφορίες, όπως ζωντανή εικόνα, ακόμα και θερμοκρασία νερού».
Παράλληλα, η ομάδα συνεχίζει τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση ειδικών αποδυτηρίων προκειμένου ο λουόμενος με κινητικά προβλήματα να αλλάζει ξαπλωμένος: «Ηδη υπάρχουν σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και σύντομα στη Μύκονο. Το ένα οδηγεί στο άλλο και αυτό θέλουμε να το κάνουμε συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Γιατί να μη γίνει πόλος έλξης η χώρα μας για άτομα με αναπηρία; Εξάλλου τον περασμένο Δεκέμβριο βγήκε ένα ΕΣΠΑ ώστε οι δήμοι να φτιάξουν υποδομές στις παραλίες». Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, στην Ελλάδα παραμένουν τα αγκάθια για τους νέους επιχειρηματίες: «Οσο βάζουν τρικλοποδιές με ξαφνικές αλλαγές, πότε στο Φορολογικό, πότε στο καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών, μας κάνουν να θέλουμε να σταματήσουμε».
ΑΠΟ http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ