ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Εφ. Αχτσιόγλου: Μείωση του προστίμου για πρόσληψη του αδήλωτου εργαζομένου







Ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται διεξοδικά, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι και αυτό του προστίμου για την αδήλωτη
εργασία, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης 93,4.

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι σχεδιάζεται μία αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, δηλαδή μία συνολική αλλαγή της λογικής του: από την αμιγώς εισπρακτική σε μία λογική περισσότερης δικαιοσύνης προς τον αδήλωτο εργαζόμενο.

Όπως είπε, σε λίγες ημέρες, θα έρθει η σχετική διάταξη στη Βουλή και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάποιον που πιαστεί με αδήλωτο εργαζόμενο, θα μειώνεται σημαντικά, εφόσον λάβει χώρα πρόσληψή του και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας που υπογράφεται, θα μειώνεται και το πρόστιμο.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι δεν έχει κλείσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο, είναι η μείωση αυτή να είναι κλιμακωτή και, συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι, «αν ο εργοδότης κάνει στον εργαζόμενο μία τριμηνιαία σύμβαση, το πρόστιμο θα είναι 7.000 ευρώ περίπου, εάν είναι εξαμηνιαία 5.000 ευρώ και, αν είναι ετήσια, θα είναι 3.000 ευρώ περίπου».

«Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης θα οφείλει να πληρώσει τα ένσημα τριών μηνών γι’ αυτόν που εντοπίστηκε αδήλωτος» συμπλήρωσε η ίδια. Παράλληλα, «σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, αποσαφήνισε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει λογική ισορροπίας, αλλά όχι λογική συγχώρεσης παραβατικών συμπεριφορών.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει ευρεία συναίνεση. «Ο στόχος είναι να γίνονται συμβάσεις εργασίας και, μάλιστα, κατά το δυνατόν αορίστου χρόνου ή εκτεταμένου χρονικού διαστήματος. Είναι κάτι που αναζητούν σε μεγάλο βαθμό και οι συνεπείς εργοδότες» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η καθαρή αδήλωτη εργασία έπεσε, το 2017, στο 12% περίπου στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. «Πλέον, το στοίχημα είναι περισσότερο στην υποδηλωμένη εργασία, όταν κάποιος π.χ. εργάζεται οκτώ ώρες, αλλά δηλώνεται για τέσσερις», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, εκτιμώντας ότι, με την αλλαγή του προστίμου, θα υπάρξει μία μεταβολή στην ποιότητα των θέσεων εργασίας.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.