ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Σκουρλέτης: Τέλος Μαρτίου ο νέος «Καλλικράτης» -Τι είπε για 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ






Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιαστεί και μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο «Καλλικράτη». Αυτό τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο
247 o υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επισπεύδοντας το χρονοδιάγραμμα των δύο μηνών που ο ίδιος είχε προαναγγείλει πριν από μία εβδομάδα.   «Τέλη του μήνα θα έχουμε το νομοσχέδιο των θεσμικών αλλαγών ώστε μετά το Πάσχα να το ψηφίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Αναφορικά με το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την παρουσίαση του σχετικού πορίσματος και ακόμη δεν έχουμε κείμενο νομοσχεδίου ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακό που έχει περάσει πολύς χρόνος. Καλό είναι να προαναγγέλλεις και όχι να αιφνιδιάζεις».
Για το χρόνο της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι θα μετακινηθούν από το Μάιο του 2019 το φθινόπωρο του ίδιου έτους. «Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επειδή πρέπει να αποσυσχετιστούν από τις ευρωεκλογές, αυτό έκανε κακό το λένε όλοι, πάνε για το φθινόπωρο του 2019», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών όταν ρωτήθηκε για τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που κάνει ή θέλει να κάνει στο υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι είναι:
-Ο διαγωνισμός για τις 8.800 προσλήψεις μόννιμων στους δήμους, για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια
-Το νομοσχέδιο που θα εισαγάγει την απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: