ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΕΟΠΥΥ: Νέα οδηγία που «σβήνει» την αναμονή των καρκινοπαθών

 14/2/2018





Χωρίς καθυστέρηση θα αναγνωρίζεται η δαπάνη για τη θεραπεία των καρκινοπαθών – ασφαλισμένων των ΕΟΠΥΥ με τη μέθοδο της
στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής (γ-knife).

Ο οργανισμός εξέδωσε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση, μετά τον σάλο που προκάλεσε τη Τρίτη το βράδυ η αιφνιδιαστική έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού.

Ειδικότερα, σε αυτή υπογραμμιζόταν ότι δεν θα παραλαμβάνει στο εξής αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί σε X – knife, γ – knife ή cyber knife, πριν την έκδοση σχετικής απόφασης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).


Η αναστάτωση προκλήθηκε από το γεγονός ότι το Συμβούλιο συνεδριάζει ανά δύο μήνες, συνεπώς οι ασθενείς οι οποίοι έπρεπε να υποβληθούν στην συγκεκριμένη ιατρική πράξη θα μετατρέποντας σε «όμηροι», αναμένοντας την απαραίτητη γνωμοδότηση.

Όπως εντούτοις αναφέρεται στη νέα ανακοίνωση του Οργανισμού «σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις όπου πραγματοποιείται ιδιωτικά η ιατρική πράξη προγενέστερα της εγκριτικής αποφάσεως του ΚΕΣΥ, ο Οργανισμός κατ’ εξαίρεση αποδίδει τη σχετική δαπάνη στον ασφαλισμένο».

Σημειώνεται ότι η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική είναι μια ακριβή ιατρική πράξη – το κόστος της αγγίζει τα 6.500 ευρώ-, εντούτοις ενδείκνυται για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι και τους πρώτους μήνες του 2018 μόλις 12 ασθενείς υποβλήθηκαν στην συγκεκριμένη θεραπεία.


ΑΠΟ http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: