ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΟΓΑ γίνεται ΟΠΕΚΑ-Κατατέθηκε το νομοσχέδιο







Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Η νομοθετική πρωτοβουλία του
Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο ΟΠΕΚΑ είναι μετασχηματισμός του υφιστάμενου ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ. Αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός με τα 240 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, που πληροφορεί τους πολίτες για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.

Πλέον προβλέπεται η λειτουργική διασύνδεση ΟΠΕΚΑ και Κέντρων Κοινότητας. Με τους δυο αυτούς πυλώνες καταργούμε τις πελατειακές σχέσεις και την πολυνομία παροχής των προνοιακών επιδομάτων, παροχών και υπηρεσιών. Όλα γίνονται με διαφάνεια, ηλεκτρονικά με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
Ο νέος Οργανισμός ενσαρκώνει το όραμα για ένα κράτος κοινωνικής φροντίδας και ουσιαστικής αλληλεγγύης, με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση. Ο ΟΠΕΚΑ θα είναι πλέον ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών  που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος. Η στήριξη με τα κατάλληλα εργαλεία των ευάλωτων ομάδων την στιγμή ακριβώς που το έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Οργανισμός είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και αναλαμβάνει δέσμη παροχών :
  1. Το Επίδομα Παιδιού
  2. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
  3. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους.
  4. Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
  5. Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία.
  6. Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.
Συνολικά ο νέος Οργανισμός έχει 9 Κεντρικές Διευθύνσεις, 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις στις έδρες των αντίστοιχων Περιφερειών και περιλαμβάνει 275 υπαλλήλους. Για πρώτη φορά θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι αποδίδουμε τα επιδόματα στους πραγματικούς δικαιούχους.

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, το μοντέλο που βασίστηκε στην έλλειψη μιας ενιαίας διοικητικής αρχής επιδοματικών ενισχύσεων έχει φτάσει στα όρια του. Στο σημερινό αδιέξοδο μας οδήγησε η έλλειψη ενοποιημένου και επικαιροποιημένου μητρώου των δικαιούχων των πάσης φύσης κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, η ανεπαρκής ενημέρωση του πληθυσμού αναφοράς, η απουσία γεωπληροφοριακού συστήματος, η πολυνομία και η αλληλοεπικάλυψη των σχετικών προγραμμάτων.

Πλέον, στο νέο φορέα προβλέπεται η λειτουργία ενοποιημένου μητρώου δικαιούχων.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, αντανακλούν τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων ομάδων, δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη. Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή ανάπτυξη.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...