ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Βρετανή πρέσβης: Στόχος να έρθουν περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα

21/2/2018




«Στόχος μου φέτος είναι να φέρω περισσότερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου στην αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά και να υποστηρίξω τις ελληνικές εταιρείες να επεκταθούν στο
Ηνωμένο Βασίλειο, δουλεύοντας μαζί με το Επιμελητήριο προς αυτή την κατεύθυνση».
Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε η Βρετανή πρέσβης στην Ελλάδα, κυρία Κέιτ Σμιθ κατά τη διάρκεια της ετήσιας κοινής δεξίωσης για την κοπή της πίτας της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν μεγάλη κι επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των μελών του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου τόσο για τις εξελίξεις γύρω από το Brexit όσο και για τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στον χαιρετισμό της η Βρετανή Πρέσβης στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, συνεχάρη το νέο συμβούλιο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το έργο του και εξέφρασε την ικανοποίηση της για την παρουσία πολλών Βρετανών και Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις δύο αυτές χώρες επιχειρηματικά. Επεσήμανε δε ότι: «Στόχος μου φέτος είναι να φέρω περισσότερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου στην αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά και να υποστηρίξω τις ελληνικές εταιρείες να επεκταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δουλεύοντας μαζί με το Επιμελητήριο προς αυτή την κατεύθυνση».
Η Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κα. Άννα Καλλιάνη, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, επισήμανε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στη χώρα το 2018 καθώς κι ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε τέλος τη σημαντική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που γίνονται μέλη στο Επιμελητήριο, στοιχείο που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνοβρετανικές σχέσεις.
Επισήμανε ότι το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο φιλοδοξεί να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις, προγραμματίζοντας σειρά πρωτοβουλιών τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων από τη Μ. Βρετανία προς την Ελλάδα, όσο και για την ενίσχυση της παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων στη βρετανική αγορά, ενώ παράλληλα θα προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες ενημέρωσης προς τα μέλη του.
Ο κύριος χορηγός της εκδήλωσης κος Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της «Ευρώπη Ασφαλιστική» σε σύντομη ομιλία του τόνισε ότι για να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης επενδύσεων θα πρέπει οι επενδυτές να μπορούν να έχουν μια μακροπρόθεσμη εικόνα για τη χώρα, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ένα καθεστώς αδειοδοτήσεων απαλλαγμένο από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά και ταχύτερες διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης. Τόνισε όμως ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, η υπερχρέωση και η έλλειψη τραπεζικού συστήματος που θα μπορεί να ενισχύει με χορηγήσεις την υγιή επιχειρηματικότητα, αποτελούν σημαντικά εμπόδια. Ο κ. Μακρόπουλος έκλεισε λέγοντας πως η χώρα χρειάζεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην κανονικότητα διαμορφώνοντας περιβάλλον φιλικό προς τους επενδυτές.


ΑΠΟ http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...