ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Νέο ψηφιακό κατάστημα από την Εθνική Τράπεζα στον Αγιο Δημήτριο Πηγή: Νέο ψηφιακό κατάστημα από την Εθνική Τράπεζα στον Αγιο Δημήτριο | iefimerida.gr

30|01|2018 



Το δίκτυο ψηφιακών καταστημάτων της επεκτείνει η Εθνική Τράπεζα ανοίγοντας το έκτο κατά σειρά i-bank store στο Εμπορικό Κέντρο Athens Metro Mall στον Αγιο
Δημήτριο.

Το δίκτυο ψηφιακών της καταστημάτων επεκτείνει η Εθνική Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα εγκαινίασε το νέο της i-bank store στο Εμπορικό Κέντρο Athens Metro Mall στον Αγιο Δημήτριο. Πρόκειται για το έκτο στη σειρά i-bankstore που δημιουργεί η Εθνική καθώς ήδη λειτουργούν δύο στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Λάρισα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, το i-bankstore αποτελεί έναν καινοτόμο πολυχώρο ηλεκτρονικής τραπεζικής εξυπηρέτησης, εφοδιασμένο με εξοπλισμό και υποδομές τελευταίας τεχνολογίας, όπου παρουσιάζονται όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες i-bank (Internet Banking, Mobile Banking, Phone Banking, ATM, Κέντρα Αυτόματων Πληρωμών-APS, ηλεκτρονικό πορτοφόλι i-bankPay).

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη στο σύγχρονο αυτό περιβάλλον, ο πελάτης της τράπεζας, με τη βοήθεια της εξειδικευμένης ομάδας του i-bank store, μπορεί να έχει εύκολη και γρήγορη εκτέλεση των καθημερινών τραπεζικών του συναλλαγών.

Ειδικότερα στο νέο i-bank store στο Athens Metro Mall, οι επισκέπτες μπορούν μεταξύ άλλων να ενημερωθούν για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες i-bank της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,00% και να δοκιμάσουν τη χρήση τους στο ειδικά διαμορφωμένο demo point, να ανοίξουν λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα και να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες i-bank, ώστε να εξυπηρετούνται από οπουδήποτε βρίσκονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της εβδομάδας.
Επίσης μπορούν να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο από το φορητό υπολογιστή ή το κινητό τους, μέσω της δωρεάν ασύρματης πρόσβασης (free WiFi).

Αύξηση χρήσης ψηφιακών δικτύων

Συνεχή αύξηση εμφανίζουν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι συναλλαγές με τα εναλλακτικά δίκτυα, μια αύξηση που γνώρισε ανάπτυξη πριν από περίπου 2,5 χρόνια με την επιβολή των capital controls.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενεργοί πελάτες του internet banking στην Ελλάδα σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. σε αριθμό, ενώ οι ενεργοί πελάτες του mobile banking έφθασαν το το ένα εκατ. σε αριθμό. Ο αριθμός και στις δύο αυτές κατηγορίες σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: