ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

«Κούρεμα» 80.000 δανείων εργατικής κατοικίας -Και διαγραφή κεφαλαίου







Διαγράφονται δάνεια που πήραν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι από κεφάλαια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (OEK), εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής είναι κάτω από 6.000 ευρώ ή έχουν πληρώσει το 60% της
αρχικής τους οφειλής.

«Σάρκα και οστά» παίρνει η ρύθμιση των δανείων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρέχονται εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι σε περισσότερους από 80.000 δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ, με στόχο την αποπληρωμή της οφειλής τους
Οσοι λοιπόν δεν έχουν καταβάλει τις δόσεις που απομένουν μέχρι να εξοφλήσουν τα ποσά που έλαβαν για αγορά ή επισκευή σπιτιού κατά τα προηγούμενα χρόνια, από κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ, αποκτούν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, εν αντιθέσει με δανειολήπτες που πήραν σπίτι με τραπεζικό δάνειο και με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία περαιτέρω διευκόλυνση αποπληρωμής, πλην της ρύθμισης για επιμήκυνση του δανείου ως και 15 έτη που είχε ψηφιστεί στις αρχές του 2014.
Τα δάνεια από τα κεφάλαια του ΟΕΚ ήταν άτοκα εφόσον οι δόσεις καταβάλλονταν στην ώρα τους. Τις ενισχύσεις αυτές έλαβαν περίπου 80.000 δικαιούχοι, εκ των οποίων κάποιοι δεν πλήρωσαν ούτε καν τις δόσεις ενός εξαμήνου και λόγω κρίσης και ανεργίας σταμάτησαν σχεδόν όλοι να καταβάλλουν τις δόσεις τους.
Η ρύθμιση αφορά και ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι χήροι με προστατευόμενα μέλη.

Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει:

• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 ευρώ.
• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου.
• Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.
• Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.
• Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
• Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.
• Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
• Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.
• Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.
• Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.
• Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.


ΑΠΟ  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.