ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Συνεργασία Αστεροσκοπείου με Δίκτυο 100 Ανθεκτικών Πόλεων για ακραία καιρικά φαινόμενα










Το διεθνές δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities) του Ιδρύματος Rockefeller θα συνεργασθεί
με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (EAA) για την υπηρεσία EXTREMA.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρων ειδοποιήσεων και διαχείρισης ακραίων θερμοκρασιών με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και κινητών τηλεφώνων. Μετά την πιλοτική δοκιμή του στο Δήμο της Αθήνας, το σύστημα θα αξιοποιηθεί πλέον σε διεθνές επίπεδο.

Η υπηρεσία στέλνει προσωποποιημένες προειδοποιήσεις για επερχόμενο καύσωνα τόσο στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών μέσω ειδικής εφαρμογής, όσο και στις αρχές της τοπικές αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτές έγκαιρα να φροντίσουν να διαθέσουν κλιματιζόμενους χώρους σε όσους τους έχουν ανάγκη.

Η υπηρεσία EXTREMA, που συντονίζει η Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ, θα είναι πλέον διαθέσιμη στις πόλεις-μέλη του διεθνούς δικτύου.

Με αυτή τη συνεργασία, το ΕΑΑ έρχεται να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους εταίρους του δικτύου, που βοηθάνε τις πόλεις του πλανήτη να γίνουν πιο ανθεκτικές. Η γκάμα των εταίρων είναι ευρεία, περιλαμβάνοντας δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικά κέντρα κ.α. Μεταξύ άλλων, «χείρα βοηθείας» στο δίκτυο των πόλεων προσφέρουν η Microsoft, η MasterCard, η Swiss Re, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.
«Η υπηρεσία EXTREMA είναι μοναδική όσον αφορά την ικανότητά της να εκμεταλλεύεται την ευρεία χρήση των κινητών τηλεφώνων και να την μετατρέπει σε μια ψηφιακή υποδομή, προκειμένου να παρέχει στο ευρύ κοινό καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία για τους κινδύνους, βοηθώντας έτσι στο χτίσιμο ανθεκτικών κοινοτήτων», δήλωσε η Ι.Κεραμιτσόγλου.

«Σε ένα ολοένα πιο πολύπλοκο και γεμάτο προκλήσεις κόσμο, οι πόλεις χρειάζονται συνεργασίες με οργανισμούς όπως το ΕΑΑ για να αντέξουν τα σοκ και τα στρες του 21ού αιώνα», δήλωσε ο Μάικλ Μπερκοβιτς, πρόεδρος του διεθνούς δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων.

ΑΠΟ  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.