ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Φωτίου: Αυξάνεται το ποσό για οικογενειακό επίδομα. Ποιοι παίρνουν το μέρισμα

13 Νοεμβρίου 2017 





«Το Κοινωνικό Μέρισμα θα είναι σχεδόν διπλάσιο του περσινού, πάνω από 1 δισ.», επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής
Αλληλεγγύης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Όπως είπε η Θεανώ Φωτίου, οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα, αφορούν στις «τεχνικές λεπτομέρειες».
Αναφορικά με το ποιοι θα το πάρουν, σημείωσε ότι, «δε θα αφορά μόνο αυτούς που έχουν πληγεί από την ακραία φτώχεια. Ξέρουμε ότι η κρίση έπληξε και τη μεσαία τάξη», διευκρινίζοντας ότι το μέρισμα θα δοθεί «με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».
Όπως είπε, και όσοι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) «εμπεριέχονται εν πολλοίς μέσα στο μέρισμα», ενώ σχετικά με τους άνεργους ανέφερε πως επίσης θα το λάβουν, «με κριτήρια όπως το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία».
Όσο αφορά στους συνταξιούχους και ειδικά εκείνους οι οποίοι έχουν υποστεί παράνομες παρακρατήσεις, είπε πως «συζητείται αν θα αποζημιωθούν μέσω κοινωνικού μερίσματος».
Το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να διανεμηθεί πριν από τις γιορτές, ενώ θα προηγηθεί διαδικασία «με στοιχείο αιτήσεως». «Γνωρίζουμε ποιοι θα το πάρουν, αλλά δε θα δοθεί χωρίς να το ξέρεις. Θα πρέπει να είσαι ενήμερος και να αποδέχεσαι το επίδομα», ανέφερε σχετικά η Θεανώ Φωτίου.
Ερωτηθείσα για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν αποκλειστεί από το ΚΕΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, καθώς όπως είπε, «πιθανότατα να ληφθεί υπόψη το προσωπικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι η υπαγωγή τους στο ΚΕΑ θα γίνει όταν «διπλασιαστεί το διαθέσιμο για το ΚΕΑ ποσό». «Αν πρέπει να το πάρουν περισσότεροι, θα ήταν ανισότητα γιατί θα μειωνόταν το ποσό που λαμβάνουν οι ήδη δικαιούχοι», σχολίασε η αναπληρώτρια Υπουργός.

Αύξηση του ποσού για το οικογενειακό επίδομα

Σχετικά με το οικογενειακό επίδομα και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για μείωσή του, τις διέψευσε, διαβεβαιώνοντας ότι όχι απλώς δε θα μειωθούν οι 650.000 ευρώ που διατίθενται για τη διανομή του, «αλλά θα αυξηθεί κατά 20% προς τα πάνω, από το 2018».
Κληθείσα να απαντήσει για το από πού θα αντληθούν τα ποσά, είπε πως «έχουμε υπογράψει και συμφωνήσει με τους δανειστές ότι αυτό συνεπάγεται ότι έχουν εξοικονομηθεί δαπάνες από τον προϋπολογισμό του κάθε υπουργείου (όχι μισθοί και επιδόματα των εργαζομένων). Συζητάμε το ύψος, έχουμε τη διαβεβαίωση του οικονομικού επιτελείου και την πρόθεση του Πρωθυπουργού, αυτά τα ποσά να πάνε σε κοινωνικές δράσεις, μεταξύ αυτών και το οικογενειακό επίδομα», είπε η Θεανώ Φωτίου, αναφέροντας πως το υπουργείο προσανατολίζεται σε μια «δέσμη μέτρων υποστήριξης για το παιδί».
Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι θα μειωθεί το ποσό που αναλογεί στο κάθε παιδί, είπε πως «θα έρθει καλύτερη ισοκατανομή για το 1ο και 2ο παιδί», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία «είναι προκαθορισμένα».
«Το αν θα γίνει ακατάσχετο το οικογενειακό επίδομα, το συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε.

«Δεν θα αλλάξει τίποτα στα προνοιακά επιδόματα»

«Δεν θα αλλάξει κάτι στα προνοιακά επιδόματα», ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαβεβαιώνοντας πως οι δανειστές «δεν ζητούν καμία περικοπή στα προνοιακά και τις αναπηρίες».
Όπως είπε στο άμεσο μέλλον όλα τα προνοιακά επιδόματα θα χορηγούνται από τον ΟΓΑ, που μετανομάζεται σε ΟΠΕΚΑ (Oργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αλλάζοντας διοίκηση και η χορήγησή τους θα γίνεται «με παράλληλο τρόπο, όπως το ΚΕΑ. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των δικαιούχων, για τη διανομή τους», είπε διαβεβαιώντας πως αυτό δεν σημαίνει συγχώνευση επιδομάτων.
Τέλος, διέψευσε φερόμενη μείωση των προνοιακών επιδομάτων. «Δεν έχω καμία υποχρέωση να μειώνω κάθε χρόνο τα επιδόματα», τόνισε σχετικά.

ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: