ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Πότε δίνεται σύνταξη αναπηρίας και θανάτου χωρίς καμία προϋπόθεση

06/10/2017

 

 

 

Τι προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης

Χωρίς καμία προϋπόθεση χρόνου ασφάλισης θα δίνεται η σύνταξη
αναπηρίας και η σύνταξη, λόγω θανάτου, όταν η αναπηρία ή ο θάνατος οφείλονται σε εργατικό ατύχημα ή ατύχημα κατά την απασχόληση, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Η διαδικασία αναγγελίας και διαπίστωσης του εργατικού ατυχήματος ή ατυχήματος κατά την απασχόληση, το είδος της νόσου ανά επάγγελμα, καθώς και οι ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής, θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του κανονισμού ασθένειας του οικείου φορέα κύριας ασφάλισης, όπως ίσχυαν, κατά τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016.

Ειδικά, για τους ασφαλισμένους των πρώην ταμείων, κλάδων και τομέων σύνταξης που εντάχθηκαν στον κλάδο σύνταξης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι υπάγονται για υγειονομική περίθαλψη στο πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και η αρμοδιότητα για το χαρακτηρισμό των ατυχημάτων και της επαγγελματικής ασθένειας δεν προβλεπόταν από την Φ. 80000/28375/1942/9-1-2013 (Β’ 38) κ.υ.α., με αποτέλεσμα τα αιτήματα χαρακτηρισμού να παραμένουν σε εκκρεμότητα, με το άρθρο 8 του ν. 4488/2017 προβλέπεται ότι, για τις εκκρεμείς αιτήσεις που δεν έχουν χαρακτηριστεί, μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού, (ήτοι μέχρι 12/9/2017), αρμόδιο όργανο για το χαρακτηρισμό τους είναι ο προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλισης και Παροχών Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αυτό αφορά τα: Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού-ΗΣΑΠ (ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), Κλάδος Σύνταξης του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού–ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ), Τομέας Ασφάλισης Προσωπικού-ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ), Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ» (ΤΑΠΑΕ-Ε) και Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού-ΕΤΒΑ (ΤΑΠ-ΕΤΒΑ).

Επίσης, από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4488/2017 (13/9/2017), για τις αιτήσεις των ασφαλισμένων στα ανωτέρω πρώην ταμεία, κλάδους και τομείς σύνταξης, καθώς και στο πρώην Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΕΤΕ), αρμόδιο όργανο για το χαρακτηρισμό των ατυχημάτων ως εργατικών ή μη και των επαγγελματικών ασθενειών ορίζεται ο προϊστάμενος του Υποκαταστήματος Μισθωτών του ΕΦΚΑ, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο τόπος απασχόλησης ή η έδρα της επιχείρησης, με την οποία συνδέεται με εργασιακή σχέση ο ασφαλισμένος.

ΑΠΟ http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: