ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Εγκαίνια στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, δωρεά των ιδρυμάτων Καρέλια, Κωνσταντακόπουλου και Νιάρχου

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017






Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έγιναν χθες Παρασκευή το βράδυ, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, τα εγκαίνια
του υπερσύγχρονου στεφανιογράφου, ο οποίος αποτελεί δωρεά -προς το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του νοσηλευτικού ιδρύματος- των Ιδρυμάτων Σταύρου Νιάρχου, Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, και Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους δωρητές, που εκπροσωπήθηκαν από τη Βίκυ Καρέλια, πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, πρόεδρο του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, και τον Ιωάννη Ζερβάκη, διοικητικό διευθυντή του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Οι τρεις τους παρέλαβαν τιμητικές πλακέτες, τις οποίες επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην πιο πάνω εκδήλωση.

Ο Π. Πολάκης, συνεχίζοντας, κάλεσε και άλλους “έχοντες” να ακολουθήσουν το παράδειγμα των εν λόγω δωρητών και να συνεισφέρουν, όπως είπε, από την περίσσεια των εισοδημάτων τους σε έργα που ωφελούν τον λαό.
“Το Νοσοκομείο Καλαμάτας απογειώνεται τα τελευταία χρόνια” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, εκφράζοντας ικανοποίηση για το έργο που παράγεται στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο -όπως τόνισε- η Πολιτεία φροντίζει να ενισχύει όσο μπορεί με το απαραίτητο προσωπικό. Παράλληλα αναφέρθηκε γενικότερα στο έργο που επιχειρείται στον τομέα της υγείας - “κάνουμε αγώνα για να ισορροπήσουμε ένα σύστημα που παραλάβαμε σε κατάρρευση και αποσύνθεση και ήδη το κατορθώνουμε. Στο εξής θα κάνουμε όλο και περισσότερα για να αποδώσουμε στον λαό αξιοπρεπή δημόσια δωρεάν υγεία, είναι επιλογή μας η στήριξη της δωρεάν δημόσιας υγείας” σημείωσε ο Π. Πολάκης.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους δωρητές αλλά και τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο -καθώς η δωρεά τους, των 500.000 ευρώ, διατέθηκε μέσω του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης- διαβεβαίωσε ότι η ανοδική πορεία του νοσηλευτικού ιδρύματος θα συνεχιστεί, μέχρι αυτό “να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για την υγεία σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα το φτάσουμε ψηλά γιατί πιστεύουμε αυτό που κάνουμε” επισήμανε, ανακοινώνοντας παράλληλα δύο ακόμα έργα που έχουν πάρει τον δρόμο προς υλοποίηση:

“Προσθέτουμε έναν όροφο 1.000 τ.μ. πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική προκειμένου να στεγάσουμε επιπλέον κλινικές, ενώ σχεδιάζουμε τη λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου για καρκινοπαθείς, ώστε να καλύψουμε το κενό στις υπηρεσίες ακτινοθεραπείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”.
Μιλώντας, στη συνέχεια, η Βίκυ Καρέλια εξέφρασε ικανοποίηση για τη δυνατότητα που δόθηκε στο Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, μέσα από την εν λόγω δωρεά, από κοινού με τα υπόλοιπα δύο Ιδρύματα, “να συνεισφέρει στην αναβάθμιση του καρδιολογικού τομέα του Νοσοκομείου Καλαμάτας”. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι “έπιασαν τόπο οι δωρεές, καθώς αξιοποιήθηκαν άμεσα, χωρίς αγκυλώσεις και χρονοβόρα γραφειοκρατία” και εκτίμησε ότι το νέο μηχάνημα θα συμβάλει κι αυτό ώστε ο κόσμος της περιοχής μας να αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη του προς το νοσοκομείο. Κάλεσε ωστόσο την Πολιτεία να ενισχύσει στελεχιακά το Νοσοκομείο της Καλαμάτας. “Οι υποδομές πλέον -και με τη βοήθεια των δωρητών- υφίστανται, θα πρέπει η Πολιτεία όμως να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε οι δωρεές αυτές να έχουν αντίκρισμα στον κόσμο” σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Αχ. Κων
σταντακόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος για τη δυνατότητα που είχε το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου να βοηθήσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Τέλος, ο Ι. Ζερβάκης -διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου-, αναφέρθηκε εν συντομία στις διάφορες δράσεις που εδώ και χρόνια αναπτύσσει το εν λόγω ίδρυμα σε διάφορους κοινωνικούς τομείς, αναγγέλλοντας ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή και νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη, η ενίσχυση της υπηρεσίας αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ με δύο νέα ελικόπτερα και η συντήρηση των υφιστάμενων, η συντήρηση των 143 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αλλά και η ανακαίνιση της σχολής αδελφών νοσοκόμων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, στην Αθήνα.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: