ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών στο 17% της χώρας, έως το τέλος του 2017

 Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017






Καθορίστηκαν οι περιοχές όπου θα υλοποιηθεί η νέα ανάρτηση δασικών χαρτών - στο 17% της χώρας - έως το τέλος του 2017, ύστερα από υπουργική
απόφαση του αν. ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου.
Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση μελετών κατάρτισης δασικού χάρτη στο υπόλοιπο 46% της χώρας, με στόχο την εφαρμογή του προγραμματισμού για την ολοκλήρωση του έργου.

Οι νέες αναρτήσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και θα συνεχιστούν κλιμακωτά μέχρι τον Δεκέμβριο, λόγω και της παράτασης που δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό στις υπηρεσίες, έως τις 25 Οκτωβρίου 2017, για να ολοκληρώσουν τις εργασίες που αφορούν πρόδηλα σφάλματα και αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης για τους δασικούς χάρτες, των οποίων η ανάρτηση ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Οι διευθύνσεις Δασών οι οποίες θα προβούν σε ανάρτηση είναι :

1. Ανατολικής Αττικής
2. Αρκαδίας
3. Δυτικής Αττικής
4. Ζακύνθου
5. Ημαθίας
6. Θεσσαλονίκης
7. Θεσπρωτίας
8. Καβάλας
9. Καρδίτσας
10. Κιλκίς
11. Κυκλάδων
12. Λάρισας
13. Λέσβου
14. Μαγνησίας
15. Ξάνθης
16. Πειραιά
17. Πέλλας
18. Σερρών
19. Τρικάλων
20. Φλώρινας
21. Χανίων
22. Χίου

Σημειώνεται ότι στις διευθύνσεις Δασών Ημαθίας, Καρδίτσας, Σερρών και Τρικάλων, θα γίνει ανάρτηση στο σύνολο της περιοχής αρμοδιότητάς τους, ενώ στις υπόλοιπες σε τμήματα αυτών, όπως καθορίζονται αναλυτικά στην απόφαση.
Το ΥΠΕΝ ενημερώνει τους πολίτες ότι, με βάση τον έως σήμερα προγραμματισμό, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 θα αναρτηθεί ο δασικός χάρτης των περιοχών:

1. Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, εκτός του προκαποδιστριακού Ο.Τ.Α. Έδεσσας που μετείχε στην προηγούμενη ανάρτηση, και

2. Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας στο ήμισυ της έκτασής της.
Για τις παραπάνω περιοχές, η δυνατότητα χρησιμοποίησης των εργαλείων των αντιρρήσεων, πρόδηλων σφαλμάτων, αιτήσεων εξαγοράς/χρήσης, ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου 2017. Για όλες τις περιοχές των 22 διευθύνσεων Δασών, η διάρκεια υποβολής των παραπάνω εργαλείων θα είναι 105 ημέρες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο υπόλοιπος προγραμματισμός των αναρτήσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, με εγκύκλιο της γενικής διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ , www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.