ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Η επανάσταση των ανέπαφων συναλλαγών μέσα σε δέκα χρόνια

Σεπτέμβριος 21, 2017 






Οι Millennials καθοδηγούν της υιοθέτηση των ανέπαφων συναλλαγών – παραπάνω από τα τρία τέταρτα έχουν πραγματοποιήσει
ανέπαφη πληρωμή
Το ένα τέταρτο των Βρετανών έχει πραγματοποιήσει ανέπαφη πληρωμή χρησιμοποιώντας κινητές συσκευές

Δέκα χρόνια μετά την παρουσίαση των ανέπαφων καρτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ετήσια μελέτη Digital Payments της Visa, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ενισχύει την ηγετική θέση της χώρας σε ό,τι έχει να κάνει με τις ψηφιακές πληρωμές. Η έρευνα 2.000 καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο φανερώνει ότι τα δύο τρίτα (66%) των Βρετανών έχουν χρησιμοποιήσει contactless κάρτες για να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά από τότε που αυτές έκαναν την εμφάνισή τους το Σεπτέμβριο του 2007.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ανέπαφες πληρωμές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας ρεκόρ 34% πληρωμών με contactless κάρτες τον Ιούνιο του 2017. Γενικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον ηγέτη της Ευρωπαϊκής αγοράς σε ό,τι έχει να κάνει με τον όγκο των ανέπαφων συναλλαγών – προηγείται της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Φινλανδίας.
Οι Millennials (18-35 ετών) έχουν καλωσορίσει τις ανέπαφες συναλλαγές με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, με παραπάνω από τα τρία τέταρτα (76%) να πραγματοποιούν αγορές με τις contactless κάρτες τους – μέχρι το 2016 το ποσοστό αυτό ήταν στο 65%. Οι ηλικίες άνω των 65 είναι πιο συγκρατημένες όσον αφορά στη νέα αυτή τεχνολογία, το 55% της ομάδας αυτής τις έχουν δοκιμάσει, ενώ καταγράφεται μικρή αύξηση στο ποσοστό αυτό συγκριτικά με το περασμένο έτος που ήταν 52%. ΟΙ κλάδοι που γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνθιση ανέπαφων συναλλαγών είναι σε γενικές γραμμές τα παντοπωλεία, τα super market, ενώ ακολουθούν τα fast food εστιατόρια και κυρίως τα μέσα μεταφοράς.
Σχεδόν το ένα πέμπτο (16%) των τερματικών των τραπεζών που εμπεριέχουν contactless τεχνολογία βρίσκονται στο Λονδίνο, το οποίο αποτελεί τον ηγέτη στη χρήση ανέπαφων καρτών, πιθανότατα και λόγω της επιτυχούς ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στο δίκτυο Μεταφορών στο Λονδίνο. Τέσσερεις στους πέντε κάτοικους Λονδίνου έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με χρεωστική ή πιστωτική contactless κάρτα, 12 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το μέσο όρο της χώρας.

Η άνεση που μας δίνουν οι ανέπαφες συναλλαγές οδηγεί στην υιοθέτηση νέων μεθόδων πληρωμής. Το ένα τέταρτο (26%) της χώρας έχει χρησιμοποιήσει μία κινητή συσκευή για να πραγματοποιήσει αγορά σε κατάστημα ενώ το 57% όσων έχουν χρησιμοποιήσει contactless κάρτες έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τις κινητές συσκευές τους για online banking, συγκριτικά με μόλις το 35% όσων δε χρησιμοποιούν ανέπαφες συναλλαγές. Αυτοί οι καταναλωτές είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν κάνει αγορές υψηλής αξίας χρησιμοποιώντας την κινητή τους συσκευή (27% έναντι 16%).

Ο Kevin Jenkins, Managing Director for Visa UK & Ireland, δήλωσε: «Η εισαγωγή των ανέπαφων καρτών στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από 10 χρόνια αποτέλεσε καταλυτική στιγμή για τους καταναλωτές. Είτε πρόκειται για πληρωμή για κάποιο γεύμα, για τη χρήση μέσων συγκοινωνίας, αγορά ποτών σε bar και festival, είτε για δωρεές σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, οι Βρετανοί έχουν φτάσει στο σημείο να αναμένουν μία ιδιαιτέρως εύκολη εμπειρία κατά τις συναλλαγές τους.»

«Η μελέτη μας φανερώνει ότι η διάθεση για υιοθέτηση νέων τρόπων πληρωμών είναι μεγαλύτερη από ποτέ και με τις κινητές συσκευές να ανοίγουν νέους τρόπους να πληρώνουμε, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια φαίνεται ότι οι ανέπαφες συναλλαγές θα κατακτήσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας ζωής.»

ΑΠΟ http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...