ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

ΥΠΟΙΚ: Βαίνουμε προς την άρση των capital controls – Διευκρινήσεις

04/08/2017







Διευκρινήσεις σχετικά με την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls έδωσε στη δημοσιότητα το
υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως οι σχετικές αντιδράσεις δηλώνουν άγνοια. Όπως τονίζει το υπουργείο, απομένουν βήματα για την ολοκληρωτική άρση τους.

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ:

Η Υπουργική Απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την πλήρη απελευθέρωσή τους, όπως έχει ήδη περιγραφεί στον οδικό χάρτη που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών στις 15 Μαΐου 2017.  Παράλληλα, είναι αποτέλεσμα της αλλαγής κλίματος στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και των θετικών εξελίξεων που ακολούθησαν.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις σχετικά με την Υπουργική Απόφαση φανερώνουν άγνοια της ουσίας του ζητήματος και της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε.
Αναγκαζόμαστε για μία ακόμα φορά να θυμίσουμε ορισμένα βασικά πράγματα, τόσο για τη μέχρι σήμερα πορεία χαλάρωσης, όσο και για τα βήματα που απομένουν για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών:

– Η απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών γίνεται, εξ’ αρχής, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών και της αγοράς και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

-Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπροσαρμογή του χρονικού διαστήματος σωρευτικού ορίου ανάληψης μετρητών σε μηνιαία βάση, έγινε με σκοπό να προσαρμοστούν οι επιτρεπόμενες αναλήψεις μετρητών με τον μηνιαίο κύκλο της οικονομίας, δεδομένου ότι οι καταβολές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων γίνονται συνήθως σε μηνιαία βάση.
Γι’ αυτό τον λόγο, επιτράπηκε η ανάληψη 1.800 ευρώ ανά μήνα και κωδικό πελάτη –ένα σταθερό ποσό, που δεν αυξομειώνεται ανάλογα με τις ημέρες που έχει ο κάθε ημερολογιακός μήνας- καθώς κρίθηκε ότι αυτό θα ήταν πιο εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη από ένα συνεχώς αυξομειούμενο μηνιαίο ποσό. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η χρήση καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών έχει αυξηθεί σημαντικά και συνεπώς υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των επιθυμούμενων συναλλαγών.

-Εδώ και καιρό, έχουμε δημοσιεύσει οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για την απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών για να προσφέρουμε σταθερό έδαφος όσον αφορά τη διαφάνεια και τις προσδοκίες των πολιτών και των επιχειρήσεων σχετικά με αυτό το θέμα.

– Σε κάθε βήμα της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών είμαστε σε επικοινωνία με τα μέρη που επηρεάζονται και λαμβάνουμε υπόψη τις προτεραιότητες, τις ανάγκες και τις προτάσεις τους.

-Με τη συστηματική λειτουργία της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

– Όσον αφορά τις κύριες ρυθμίσεις της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, σημειώνουμε τα κάτωθι:
  • Παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε κάθε νομικό πρόσωπο να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό οποιασδήποτε μορφής σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα που επιθυμεί (αυτό αφορά περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις). Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο επιχειρηματικός κόσμος στις καθημερινές συναλλαγές του.
  • Οι μισθωτοί θα μπορούν να επιλέγουν το πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο θα λαμβάνουν τις αποδοχές τους με το οποίο συνεργάζεται ο εργοδότης τους, αίτημα στο οποίο ανταποκριθήκαμε απαντώντας σε μια υπαρκτή ανάγκη των εργαζομένων.
  • Αυξάνεται από 30% σε 50% το ποσοστό ανάληψης μετρητών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα από τα χρηματικά ποσά που αυτά μεταφέρουν από την αλλοδαπή σε εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα, ενώ υπάρχει ήδη η δυνατότητα μεταφοράς εκ νέου σε πιστωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής του συνόλου του ποσού.
Η πορεία προς την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών συνεχίζεται με τον ίδιο μεθοδικό τρόπο, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που μπορείτε να βρείτε δημοσιευμένο στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...