ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Καταργούνται τα “παπάκια” των 50 κυβικών

31/07/2017








Η αυτοκρατορία της Honda χτίστηκε πάνω στις μηχανές των 50 κυβικών. Το Honda Super Cub 50, το γνωστό μας 50άρι «παπί» θεωρείται το σημαντικότερο δίτροχο όλων των εποχών, με την
παραγωγή του να συνεχίζεται ακατάπαυστα από το 1958. Πλησιάζοντας σε πωλήσεις τα 100 εκατ. κομμάτια σε 160 χώρες, κατέχει το ρεκόρ παραγωγής όχι μόνο στα δίτροχα αλλά σε όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα. Όμως οι μέρες του είναι πλέον μετρημένες, καθώς η ύπαρξή του απειλείται από τους αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων που θα ισχύσουν από το 2020.
Η Honda, η Yamaha και η Suzuki αποσύρουν φέτος αρκετά μοντέλα 50 κυβικών και προειδοποιούν ότι θα τα καταργήσουν όλα, καθώς το κόστος προσαρμογής τους στους νέους κανονισμούς είναι ασύμφορο. Οι φετινές απώλειες περιλαμβάνουν το μίνι μηχανάκι Ζ50 (φωτογραφία) – γνωστό ως Monkey στο εξωτερικό, «ζετάκι» ή «μπόμπος» στην Ελλάδα. Ύστερα από 50 χρόνια, τα μοντέλα που θα βγουν από τα εργοστάσια τον Αύγουστο θα είναι τα τελευταία.
«Μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει να περάσουμε τα τεστ των κανονισμών, αλλά τεχνολογικά έχουμε φτάσει το όριό μας και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Νοριάκι Άμπε, διευθυντής του τμήματος μοτοσυκλετών της Honda. Η εταιρεία θα ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και το λειτουργικό κέρδος αναμένεται να έχει πέσει 13% σε σχέση με πέρυσι, στα 231,5 δισ. γιεν (1,78 δισ. ευρώ).
Οι πωλήσεις των μοτοσυκλετών 50 κυβικών έχουν πέσει κατακόρυφα στην Ιαπωνία. Πέρυσι πουλήθηκαν 162.130 κομμάτια, 94% λιγότερα από το ζενίθ των πωλήσεων το 1982, που ήταν περίπου 2,8 εκατ. Περίπου το 60% αυτών των μοτοσυκλετών ήταν Honda, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από τη Yamaha και τη Suzuki.
Την ταφόπλακα έρχονται να βάλουν οι αυστηρότεροι κανονισμοί για εκπομπές ρύπων. Η τέταρτη εκδοχή τους, που θα ισχύσει από το φθινόπωρο, απαιτεί ενσωματωμένα συστήματα αυτοδιάγνωσης που θα εξασφαλίζουν ότι οι μηχανές λειτουργούν χωρίς να ρυπαίνουν για τουλάχιστον 20.000 χλμ. Ο συγκεκριμένος κανονισμός ευθύνεται για τον τερματισμό της σειράς Ζ της Honda και του «παπιού» Little Cub.
Η πέμπτη εκδοχή των κανονισμών, που θα ισχύσει από το 2020, επεκτείνει τις παραπάνω απαιτήσεις σε όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος – κάτι που θα προσθέσει 111 ευρώ στο κόστος κατασκευής του, σύμφωνα με περυσινή μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για κάποια ιαπωνικά μοντέλα το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί στο 10% της τιμής τους. «Προς το 2020 τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα, τα όργανα θα γίνουν πιο περίπλοκα και τα κόστη θα ανέβουν», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Yamaha Χιρογιούκι Γιανάγκι.
«Οι μηχανές των 50 και των 100 κυβικών πιθανότατα θα εξαφανιστούν» είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Μάιο ο 87χρονος πρόεδρος της Suzuki, Οσάμου Σουζούκι. «Τα 125 ή τα 150 κυβικά θα είναι πλέον το κατώτατο όριο για μικρά οχήματα».
Ως εναλλακτική λύση, οι Ιάπωνες στρέφονται στην ηλεκτροκίνηση. Η Yamaha και η Suzuki έχουν ήδη ρίξει στην αγορά 50άρια ηλεκτρικά σκουτεράκια, και η Honda θα ακολουθήσει με το δικό της μέσα στο 2018. Ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η Honda και η Yamaha θα δοκιμάσουν ένα πρόγραμμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στη Σαϊτάμα.

πηγή: insider.gr
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.