ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΥΠΕΝ: Ιδού οι δήμοι που έχουν καθυστερήσει τους δασικούς χάρτες (λίστα)

06/07/2017







Tους 36 δήμους που, τρεις εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου χρονικού περιθωρίου, δεν έχουν ακόμα αναρτήσει τους δασικούς
χάρτες, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες που κατέχουν ιδιοκτησίες στα όριά τους, και ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικίας, “καρφώνει” με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ. “Στους περισσότερους Δήμους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει και σε προσωπική ενημέρωση και έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις για την επιτάχυνση των υποχρεώσεών τους¨, προσθέτει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Στις 27 Ιουλίου ολοκληρώνεται η περίοδος ανάρτησης των δασικών χαρτών για το 35% της χώρας μας, σε έκταση 120 Δήμων. Ήδη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους τελευταίους έξι μήνες έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Τα εργαλεία αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιουλίου και με πρόσθετες εγκυκλίους και ρυθμίσεις για τους πολίτες.
Επιπλέον, το σύνολο του αγροτικού κόσμου έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε ανάγκη επίλυσης προβλημάτων και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία με πολύ χαμηλό κόστος και μηδενικά τέλη αντιρρήσεων.
Κατά τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου των δασικών χαρτών, 120 Δήμοι σε 33 νομούς της χώρας είχαν την υποχρέωση από το Μάιο του 2016 υποβολής των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, αλλά και των οικιστικών πυκνώσεων, μέσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η οριοθέτηση αυτή διασφάλιζε τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και μείωνε το πλήθος των αντιρρήσεων και την ταχύτητα επίλυσης αυτών στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
Πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις αρχές Ιανουαρίου, μόλις το 30% των Δήμων είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε πολλαπλώς τους Δήμους δίνοντας τη δυνατότητα παράτασης της ανάρτησης των στοιχείων τους στους δασικούς χάρτες, με το νόμο 4467/2017.
Επίσης, εξέδωσε την Εγκύκλιο 151590/331/6-2-2017 ώστε να δίνεται η δυνατότητα οριοθέτησης των οικισμών και από το Κτηματολόγιο και προχώρησε σε προσωπική ενημέρωση των Δημάρχων 51 Δήμων, οι οποίοι δεν είχαν οριοθετήσει τα παραπάνω, έως τις 9 Ιουνίου 2017. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε και την Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και την ΚΕΔΕ για την ανάγκη αυτή και την επιτάχυνση της συνεργασίας.
Σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου χρονικού περιθωρίου, 36 Δήμοι δεν έχουν ακόμα αναρτήσει τα όρια δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες που κατέχουν ιδιοκτησίες στα όριά τους, και ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικίας. Στους περισσότερους Δήμους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει και σε προσωπική ενημέρωση και έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις για την επιτάχυνση των υποχρεώσεών τους.
Οι Δήμοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους, είναι οι ακόλουθοι:
  1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
  2. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
  3. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
  4. ΒΟΪΟΥ
  5. ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
  6. ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
  7. ΔΕΛΤΑ
  8. ΔΟΞΑΤΟΥ
  9. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
  10. ΔΩΔΩΝΗΣ
  11. ΕΔΕΣΣΗΣ
  12. ΕΟΡΔΑΙΑΣ
  13. ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ
  14. ΚΑΒΑΛΑΣ
  15. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  16. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
  17. ΚΙΜΩΛΟΥ
  18. ΚΟΝΙΤΣΑΣ 19. ΜΕΣΣΗΝΗΣ
  19. ΜΕΤΣΟΒΟΥ
  20. ΜΗΛΟΥ
  21. ΜΥΚΟΝΟΥ
  22. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
  23. ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
  24. ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
  25. ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
  26. ΟΙΧΑΛΙΑΣ
  27. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  28. ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
  29. ΣΙΘΩΝΙΑΣ
  30. ΣΙΦΝΟΥ
  31. ΣΚΟΠΕΛΟΥ
  32. ΣΠΑΡΤΗΣ
  33. ΣΠΕΤΣΩΝ
  34. ΧΙΟΥ
  35. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Τέλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευχαριστεί τους 84 ΟΤΑ που έχουν συνεργαστεί με το Κτηματολόγιο και έχουν ενσωματώσει πλήρη στοιχεία στο 70 % των περιοχών αναρτήσεων των δασικών χαρτών.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...