ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Με “επικαθήμενο” το λαθρεμπόριο χύμα τσίπουρου

16/07/2017







Στον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας αλκοολούχου ποτού “τσικουδιάς”, χωρίς τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα προέβησαν απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου
Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου και του Τελωνείου Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του οικείου Τελωνείου, στο λιμένα Ηρακλείου, σε επικαθήμενο (ψυγείο) Φ/Γ οχήματος το οποίο επρόκειτο να μεταφερθεί με Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκαν στον εμπρόσθιο χώρο του εν λόγω επικαθήμενου και πίσω από χώρισμα, 5.000 λίτρα “τσικουδιάς” σε διάφορα δοχεία μικρότερα των 250 λίτρων το καθένα, χωρίς τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα.
Στη συνέχεια, διενεργήθηκε έλεγχος από τα στελέχη της οικείας Τελωνειακής Αρχής σε έδρα μεταφορικής εταιρείας στην περιοχή “ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ” Ηρακλείου όπου εντοπίστηκαν ακόμα 1,635 λίτρα “τσικουδιάς”, χωρίς να φέρουν τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ από την Τελωνειακή Αρχή δεσμεύτηκαν η ανωτέρω ποσότητα “τσικουδιάς” και το ανωτέρω επικαθήμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα  με όσα επεσήμανε στην τελευταία ΓΣ τιυ ΣΕΑΟΠ  ο Νίκος Καλογιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ),σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο είναι η λαθρεμπορία. Σημειώνεται ότι στην αγορά αυτήν την ώρα καταγράφεται μια στρέβλωση που κατά το ΙΟΒΕ κοστίζει στο δημόσιο ταμείο κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από διαφυγόντες φόρους από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ και του ΙΟΒΕ, μόνο το 2014 διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, διακινήθηκαν 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως και τις δηλωμένες ποσότητες να ανέρχονται περίπου στα 7 εκατομ.  λίτρα.
Όπως τόνισε ο Κ. Ράπτης Αντιπρόεδρος ΣΕΑΟΠ «το νομοθετικό πλαίσιο αντί να ρυθμίζει δημιουργεί συγχύσεις. Το σημερινό περιβάλλον της Ελλάδα απέχει από τον κανονισμό της ΕΕ που οδήγησε στο νόμο του 1997 κι έδινε τη δυνατότητα στους διήμερους να εμπορεύονται την παραγωγή τους με μικρό ΕΦΚ χωρίς περιορισμούς. Το νομοθετικό πλαίσιο  Ν446/22.12.2016 ευνοεί την εισαγωγή χύμα τσίπουρου. Εντείνει στρεβλώσεις» τόνισε και υπογράμμισε ότι «σήμερα δεν ξέρουμε την πραγματική έκταση της αγοράς του χύμα τσίπουρου. Αφήνουμε έτσι τον καταναλωτή στην τύχη του. Κάποιοι προσέχουν όσοι δηλαδή το προορίζουν για προσωπική κατανάλωση. Ωστόσο δεν είναι αυτό το μέτρο.Εμείς προτείνουμε την απαγόρευση της δυνατότητας εμπορικής διάθεσης χύμα αποσταγμάτων διημέρων.»


Γιώργος Αλεξάκης

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: