ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Χωρίς προμήθεια στα γκισέ των τραπεζών η πληρωμή φόρων μέχρι τον Αύγουστο

22 Ιουλίου 2017 




Χωρίς προμήθεια θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ των τραπεζών μέχρι και τα τέλη Αυγούστου οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνική αδυναμία των πιστωτικών ιδρυμάτων

να διαχωρίσουν τις ευπαθείς ομάδες (για τις οποίες έχει αναλάβει η εφορία να πληρώνει την προμήθεια) από τους υπόλοιπους φορολογουμένους, αναγκάζει τις τράπεζες να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για την πληρωμή των φόρων μέχρι και τις 30 Αυγούστου. Από την ημερομηνία αυτή και μετά θα υπάρχουν χρεώσεις για όσους κάνουν χρήση του «ταμείου» για πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Γ. Πιτσιλής συμφώνησε με τις διοικήσεις των τραπεζών οι χρεώσεις να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

Στο μεταξύ, με αφορμή ερωτήματα φορολογουμένων για τις τραπεζικές προμήθειες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απαντά τα εξής:

– Από τη Δευτέρα θα πληρώνω προμήθεια στις τράπεζες, με όποιον τρόπο και αν κάνω τις πληρωμές μου;

– Οχι. Η ΑΑΔΕ εξακολουθεί να καλύπτει τις προμήθειες για ΟΛΟΥΣ, όταν οι πληρωμές φόρων γίνονται μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM, και APS (χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών).

– Συνεπώς, οποιοσδήποτε πληρώσει φόρους σε φυσικό κατάστημα θα επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια;

– Οχι. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς τον λογαριασμό του Δημοσίου.

– Δηλαδή, αν πάνε στο γκισέ να πληρώσουν με μετρητά, χωρίς να κάνουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα πληρώσουν προμήθεια;

– Ναι (σ.σ. όπως προαναφέρθηκε μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν θα λαμβάνουν προμήθειες οι τράπεζες για την πληρωμή των φόρων).

– Για ποιο λόγο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πήρε αυτή την απόφαση;

– Διότι η πλήρης κάλυψη των τραπεζικών προμηθειών κοστίζει στον Ελληνα φορολογούμενο περί τα 19 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτή την απόφαση εξοικονομούνται 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ετσι, επιτυγχάνεται και η επιδίωξή μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών.

kathimerini , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ