ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Επιδοτήσεις ύψους 14,1 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

05/07/2017

 

 

 

Επιδότηση 23 ευρώ την ημέρα και 35 ευρώ για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου - Θα χορηγηθούν 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού μόνο στη Λέσβο

Δέσμη 6+1 προγραμμάτων, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες θέτει σε εφαρμογή ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ. Η συνολική δαπάνη ξεπερνάει για το 2017 τα 14 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί σε δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες.  Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες – δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ από 7/7 έως 25/7. Από 5/7 μέχρι 25/7 υποβάλλουν φακέλους οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΟΓΑ. Τα αποτελέσματα αναμένονται 1η Αυγούστου.

Τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το 2017, παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 σε συνέντευξη τύπου από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου και το Διοικητή του ΟΓΑ κ. Στ. Πλιάκη.

Για δεύτερη χρονιά η επιδότηση για τον κοινωνικό τουρισμό σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα είναι αυξημένη, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των περιοχών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Ειδικά για φέτος, θα πολλαπλασιαστούν οι παροχές του ΟΓΑ προς τους πληγέντες από τον σεισμό της Λέσβου.

Συγκεκριμένα θα διοχετευθεί το ποσό των 14,1 εκατομμυρίων ευρώ σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ΟΓΑ και έμμεσα στις τοπικές οικονομίες. Μόνο από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών, τοπικές κοινωνίες και τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με χρηματοδοτική «ένεση»  που μπορεί να αγγίξει τα 8 εκ. ευρώ.  Ειδικά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το 2016 καταγράφηκε αύξηση των συμμετεχόντων κατά 30% σε σχέση με το 2015.  Σε αυξητική τροχιά κινήθηκε τη διετία 2015 - 2016 και η συμμετοχή στα εκδρομικά προγράμματα.

Για τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού η επιδότηση του ΟΓΑ φτάνει έως τα 23 ευρώ ανά άτομο και ανά ημέρα, ενώ ειδικά για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα φτάνει στα 35 ευρώ, επειδή ο Οργανισμός καλύπτει το άθροισμα συμμετοχής ΛΑΕ και δικαιούχων. Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι ΕΦΚΑ αγροτών (ΟΓΑ) μπορούν να κάνουν 6ήμερες διακοπές  με μέγιστη συμμετοχή ανά ημέρα 15 ευρώ, η οποία για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα περιορίζεται σε μόλις 3 ευρώ. Όσοι επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς θα έχουν δωρεάν διαμονή και θα πληρώσουν μόνο το πρωινό τους, εφόσον αυτό παρέχεται. 

Μάλιστα, για πρώτη χρονιά φέτος, τα εκδρομικά πακέτα είναι 4ήμερα (3 διανυκτερεύσεις). Ο ΟΓΑ επεκτείνει την διάρκειά τους εισακούοντας ένα αίτημα των ίδιων των δικαιούχων, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση των επιδοτούμενων διανυκτερεύσεων λόγω και της  οικονομικής κρίσης.

Συνολικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι,  συνταξιούχοι και προστατευόμενα μέλη τους. Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και 14 χρόνια, από συστάσεως ΛΑΕ, οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν εφόσον είναι ενήμεροι και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο μητρώο δικαιούχων των παροχών του 2017 περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους στον ΟΓΑ έως και το Α’ Εξάμηνο του 2016  ή έχουν ενεργές ρυθμίσεις γι αυτές.

Οι παροχές του ΛΑΕ έχουν πλέον ως αποκλειστικό πόρο την εισφορά των ασφαλισμένων, η οποία ορίστηκε στο 0,25% του εισοδήματός τους και σε απόλυτους αριθμούς κυμαίνεται στα 12 – 15 ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων αγροτών.  

Τέλος, επισημαίνεται ότι συμμετέχουν άνευ κλήρωσης όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για τη Λέσβο

Ειδικά για τη Λέσβο ο ΟΓΑ αποφάσισε:

•   Να ελέγξει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις για Οικογενειακά Επιδόματα και Ανασφάλιστους Υπερήλικες από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

•   Να χορηγήσει στις πολύτεκνες αγρότισσες του νομού Λέσβου προσαύξηση 50% στο εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται από τον ΛΑΕ (1.500€ αντί για 1.000€). 

•   Να ενισχύσει με κίνητρα και άλλα μέτρα, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, την τοπική οικονομία. Έτσι:

1.  διαθέτει 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού ειδικά για τους αγρότες της Λέσβου. Αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες θα διενεργηθεί κλήρωση. Οι δικαιούχοι των περιοχών που έχουν πληγεί και ειδικά όσων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα θα έχουν προτεραιότητα και θα εξαιρεθούν της κλήρωσης.  Όλοι μπορούν να επιλέξουν προορισμό εντός της Λέσβου (εκτός της πόλης/χωριού διαμονής τους) ή οπουδήποτε αλλού.
 
2.  αυξάνει στα δελτία κοινωνικού τουρισμού τις διανυκτερεύσεις από 5 σε 10 για όλους όσοι επιλέξουν ως προορισμό την Λέσβο, αλλά και για τους κατοίκους- δικαιούχους από την Λέσβο που θα κινηθούν εντός του νησιού τους. Για τους πρώτους επιδοτεί και τα ναύλα μετακίνησης με 50€ / άτομο & 25 € το μειωμένο (αναμένεται η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ).
•   Να διαθέσει σε όλους τους δικαιούχους ΛΑΕ του νομού Λέσβου, που θα υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, δωρεάν βιβλία (αξίας 20€ / δικαιούχο) μέχρι και 8/5/2018. Επισημαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και κάθε είδους σχολικά βοηθήματα.
 
Εφόσον καλυφθούν όλες οι θέσεις και όλα τα δελτία, τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για την Λέσβο προσεγγίζουν τα 2.000.000€. 


http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...