Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Περισσότερα θα πληρώνουν όσες φαρμακευτικές προκαλούν υπέρβαση στις δαπάνες του φαρμάκου

Πέμπτη, 29-Ιουν-2017
Συνάντηση με θέμα το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (claw back) και
το νέο τρόπο υπολογισμού του είχε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέα Ξανθός με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του claw back, το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.

Στη συνάντηση ο Α. Ξανθός, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας, αρχικά παρουσίασε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί και αναμένεται να περιορίσουν το claw back, όπως τα κριτήρια HTA για την έγκριση των νέων φαρμάκων, η διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας ανέλυσε στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας την τελική πρόταση για δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία υλοποιείται με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα.

Παράλληλα ο Α. Ξανθός μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του claw back συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (πχ ορφανά φάρμακα), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

ΑΠΟ http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: