ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Στήριξη νέων αγροτών για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

02/06/2017








Την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να ενισχύσει τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, έτσι ώστε, μέσα σε μια χρονιά, να προστεθούν στη χώρα μας μέχρι και 100.000
στρέμματα καλλιέργειας, στα ήδη 40.000 στρέμματα που καλλιεργούνται σήμερα, ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο Υπουργός είχε συνάντηση με ομάδες νέων αγροτών, δεδομένου ότι στην περιοχή της Κοζάνης υπάρχουν πάνω από 5.000 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων, που έχουν το κατάλληλο έδαφος και μικροκλίμα για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Σκοπός του ΥΠΑΑΤ είναι να δώσει άμεσα τη δυνατότητα αξιοποίησής τους από 100 και πλέον νέους του Δήμου Εορδαίας που ήδη έχουν υποβάλλει αίτημα για την ένταξή τους στο μέτρο των νέων αγροτών του ΠΑΑ.
Όπως είπε ο κ. Αποστόλου θα συσταθεί κατ΄ αρχήν μια Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι  της Τοπικής Δημοτικής Αρχής, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ίδιων των νέων αγροτών, για τη παραχώρηση των πρώτων 1.000 στρεμμάτων.
Ο  ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ  θα αναλάβει τη στήριξη όλης της προσπάθειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχει  τεχνογνωσία στη  καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (8.000 στρέμματα καλλιεργούνται ήδη) ενώ το παραγόμενο προϊόν αξιοποιείται από συγκεκριμένη μεταποιητική μονάδα.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε: «Πριν δύο μέρες παρουσιάσαμε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, το οποίο αποδεικνύει ότι οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Τώρα προχωράμε ένα βήμα παρακάτω, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους αγρότες να μπούν δυναμικά στην καλλιέργεια. Όπως έχω ξαναπεί, εμείς δεν πρόκειται να  εγκαταλείψουμε τον κλάδο στη τύχη του, όπως έγινε στο παρελθόν. Θα λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων».

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: