ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Αστυνομικός σταθμός στο αεροδρόμιο Καλαμάτας - Αυτόνομο τμήμα η Δίωξη Ναρκωτικών

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 







Στη δημιουργία αστυνομικού σταθμού στο αεροδρόμιο Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία
με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η νέα αστυνομική δύναμη του αεροδρομίου θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη υπηρεσία με το δικό της προσωπικό. Η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη επιβεβαίωσε μάλιστα στην "Ε" ότι έγινε πρόσφατα και σύσκεψη στο υπουργείο στην Αθήνα και αναμένονται σύντομα σχετικές ανακοινώσεις, μετά και τη λειτουργία από το περασμένο Σάββατο των αστυνομικών υπηρεσιών στο νομό με τη νέα τους διάρθρωση. 
Αξίζει δε να τονίσουμε ότι οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με την ίδρυση του σταθμού θα ανοίξουν νέες οργανικές θέσεις για τη Μεσσηνία. Μέχρι τώρα, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο -οπότε και έχουμε το μεγάλο αριθμό πτήσεων εξωτερικού- 17 με 18 αστυνομικοί αποσπώνται από τις υπηρεσίες τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες αστυνόμευσης. Ο νέος σχεδιασμός, πάντως, μαθαίνουμε ότι προβλέπει κάποια άτομα από το προσωπικό του αστυνομικού σταθμού να ενισχύουν τις ανάγκες οι οποίες θα προκύπτουν σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, που η κίνηση στο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη. 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Οσον αφορά δε τη λειτουργία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών (ΤΔΝ), πολιτικές και αστυνομικές πηγές διαβεβαίωσαν την "Ε" πως θα συνεχίσει να εκτελεί ξεχωριστά καθήκοντα από τις άλλες υπηρεσίες που υπάγονται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Οι ίδιες πηγές περιγράφουν μια νέα εσωτερική διάρθρωση στην Ασφάλεια, τέτοια που εξασφαλίζει στον προϊστάμενο του ΤΔΝ αστυνόμο Β' Τάσο Δεληγιάννη και την ομάδα των αστυνομικών που υπηρετούν σε αυτό, τη λειτουργία του ως ξεχωριστό τμήμα, το οποίο υπάγεται από το περασμένο Σάββατο στην Υποδιεύθυνση και το διευθυντή της, αστυνομικό υποδιευθυντή Βασίλη Τσιγαρίδη. 
  
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

- Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, αστυνομικός υποδιευθυντής Θανάσης Χριστόπουλος. 
- Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας, αστυνομικός υποδιευθυντής Παναγιώτης Νάκης. 
- Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης, αστυνόμος Α' Νίκος Σινάπης. 
- Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης, υπαστυνόμος Α' Γιάννης Ζουλάκης.
- Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας, αστυνόμος Α' Νίκος Αντωνόπουλος.
- Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης, αστυνόμος Β' Κώστας Κουρούπης.
- Αστυνομικό Τμήμα Πύλου - Νέστορος, αστυνομικός υποδιευθυντής Δημήτρης Ροΐδης. 
- Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας, αστυνόμος Α' Γιώργος Κρυοβρυσανάκης.
- Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, υπαστυνόμος Β' Νίκος Γεωργακόπουλος.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: