ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Τι αλλάζει με τις εργατικές κατοικίες;

Με την έκδοση οριστικών παραχωρητήριων λύνουμε ένα πρόβλημα 25 ετών για τους ιδιοκτήτες των εργατικών δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου από την Φλώρινα 



Στην έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων για 36.000 οικιστές του πρώην ΟΕΚ, με την ταυτόχρονη ρύθμιση της αποπληρωμής των
οφειλών τους σε 151 οικισμούς Εργατικών κατοικιών σε όλη την χώρα προχωρά, η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου από την Φλώρινα.


Μιλώντας σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εργατικού κέντρου της πόλης που ήταν ασφυκτικά γεμάτο από οικιστές που διαμένουν στους πέντε οικισμούς εργατικών κατοικιών της περιοχής η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην Ενιαία Μειωμένη Τιμή Μονάδας Παραχώρησης Κατοικιών για όλους τους Οικισμούς της χώρας που ορίζεται στα 304,41Euro/τ.μ , στην ελάφρυνση της μηνιαίας καταβολής καθώς και στην θεαματική αύξηση του αριθμού των δόσεων που φθάνουν στις 360.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται

Η νέα τιμή που ορίζει η υπουργική απόφαση αφορά οικιστές χωρίς οριστικό Παραχωρητήριο για τις κατοικίες των οποίων έχει ορισθεί τιμή μεγαλύτερη των 304,41Euro/τ.μ. και οικισμούς των οποίων οι κάτοικοι τους διαθέτουν οριστικό παραχωρητήριο με τιμή μεγαλύτερη των 304,41 ευρώ/τ.μ. και δεν έχει λήξει ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής.
Στόχος του υπουργείου είναι η μείωση της τιμής της κατοικίας του οικιστή ανά τετραγωνικό μέτρο καθώς και η σημαντική αύξηση των δόσεων, ώστε να προσφέρουν την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους, να λάβουν τα οριστικά παραχωρητήρια των κατοικιών τους. «Με την ρύθμιση που κάνουμε, θα λύσουμε μια εκκρεμότητα των τελευταίων 25 ετών που ταλανίζει 36.000 ανθρώπους και τους υποχρεώνει να ζούνε σε καθεστώς ανασφάλειας» τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Οι ευπαθείς ομάδες

Εάν κάποιοι από τους οικιστές ανήκουν στις Ευπαθείς Ομάδες έχουν προβλεφθεί εκπτωτικές ρυθμίσεις όπως: έκπτωση 50% στους πολύτεκνους, έκπτωση 20% για τους συνταξιούχους, τους Χήρους/χήρες με προστατευόμενο μέλος, τις Μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες με μέλος ΑμΕΑ, καθώς και όσους έχουν αναπηρία μεγαλύτερη του 67% και οικογένειες με 3-4 προστατευόμενα παιδιά.
Εφόσον επανακαθοριστεί η νέα οφειλή του οικιστή προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις γρήγορης αποπληρωμής που ανάλογα με την χρονική διάρκεια ξεκινούν από 20% και φθάνουν στο 50% της οφειλής.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, «οι αιτήσεις από τους οικιστές θα αρχίσουν από τις 30 Ιουλίου, θα έχουν διάρκεια ενός μήνα» και θα γίνουν ηλεκτρονικά από την ειδική φόρμα που θα υπάρχει στην σελίδα του οργανισμού. Μετά από ένα μήνα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία όπου ο κάθε οικιστής θα γνωρίζει το νέο ποσό της οφειλής του και ανάλογα με την κατηγορία στις οποία εκπίπτει μπορεί να κάνει χρήση και των εκπτωτικών δυνατοτήτων που προσφέρονται ως κίνητρο για την ταχύτερη αποπληρωμή της οφειλής.
Η πρόεδρος του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε ο οργανισμός από τον τέως ΟΕΚ καθώς πολλοί οικισμοί με ευθύνη του ΟΕΚ έχουν σοβαρές παρανομίες που καθιστούν αδύνατη έως προβληματική την παραχώρηση στους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα αναφέρθηκε ως παράδειγμα η περίπτωση των εργατικών κατοικιών Αμύνταιο II όπου είναι παράνομες καθότι δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ
ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.