ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Μπλόκο σε ελιές Τουρκίας στην Καλαμάτα!

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017










Ελιές τύπου Καλαμών (black olives) από την Τουρκία ήρθαν για εκτελωνισμό στην Καλαμάτα από
επιχειρηματία της Λακωνίας, αλλά η εισαγωγή τους δεν ολοκληρώθηκε καθώς η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας δεν ενέκρινε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
Για να προστατευτεί όμως το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας χρειάζεται να ενταθούν οι έλεγχοι, καθώς η μεγάλη ζήτηση και οι υψηλές τιμές για το προϊόν έχουν ανοίξει την όρεξη κερδοσκόπων που δεν έχουν καμία σχέση με το νομό. Χρειάζεται επίσης να επεκταθούν και οι έλεγχοι στις εξαγωγές ώστε να προστατευθεί η φήμη του μεσσηνιακού προϊόντος στη διεθνή αγορά. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεθνή αγορά οι ελιές τύπου Καλαμάτας πωλούνται κάτω από 1 ευρώ, ενώ οι ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας από 5 έως 7 ευρώ. Ετσι πολλοί έμποροι ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να εισάγουν ελιές τύπου Καλαμάτας από την Τουρκία ή από την Αίγυπτο είτε για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση είτε για να την “βαφτίσουν” ΠΟΠ Καλαμάτας και να την επανεξάγουν στη διεθνή αγορά. Ομως οι ελιές τύπου Καλαμάτας δεν έχουν τα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού προϊόντος και για αυτό η προώθησή τους στη αγορά δυσφημεί το προϊόν της Μεσσηνίας. 
Επισημαίνεται ότι η εισαγωγή συνήθως γίνεται από χώρες χωρίς αυστηρούς ελέγχους, όπως η Βουλγαρία, και στη συνέχεια οι ελιές περνούν τα ελληνικά σύνορα χωρίς έλεγχο αφού η γείτονα χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...