ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΟΤΕ: 1,5 δισ. ευρώ για να μπει η Ελλάδα στην ψηφιακή εποχή

    
ΟΤΕ: 11.900 καμπίνες σε 168 πόλεις με τεχνολογία VDSL Vectoring

«Στην κοινωνία του Gigabit και του Internet of Things χρειαζόμαστε δίκτυα Νέας Γενιάς, υψηλής χωρητικότητας, ταχύτητας και αξιοπιστίας. Γι αυτό επενδύσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ τη περασμένη εξαετία και έχουμε ανακοινώσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο ύψους 1,5 δισ. μέχρι το 2020 για οπτικές ίνες και 4G». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μπάμπης Μαζαράκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πάνελ με θέμα «NGA δίκτυα και υποδομές στην Ελλάδα: Η ψηφιακή αναβάθμιση στην πράξη», στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα. Διέθετε δίκτυα Fiber to the Cabinet ήδη από το 2010. Σήμερα, διαθέτει 34.000 χλμ οπτικών ινών στο δίκτυο κορμού και 6.000 χλμ στο δίκτυο πρόσβασης. Μέχρι το τέλος του 2017, θα έχει περάσει επιπλέον 3.000 χλμ, ενώ στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband τοποθετεί συνολικά άλλα 11.000 χλμ οπτικών ινών. «Χρειάστηκαν πάνω από 2 χρόνια για να πάρουμε έγκριση από την ΕΕΤΤ και να διαθέσουμε εμπορικά FTTC, δηλαδή internet με ταχύτητες έως 30 και 50 Mbps. Και μετά χρειάστηκαν άλλα 2-3 χρόνια για να εγκριθεί επί της αρχής το Vectoring, δηλαδή internet με ταχύτητες έως 100 Mbps», σχολίασε σχετικά ο κ. Μαζαράκης, τονίζοντας την ανάγκη για γρήγορα αντανακλαστικά από πλευράς της Πολιτείας. Ωστόσο, χαρακτήρισε τη ρυθμιστική προσέγγιση της ΕΕΤΤ για την υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς, μέσα από το πλαίσιο του Vectoring που πρόσφατα αποφασίστηκε, ως «αποτελεσματική, αλλά και ουσιαστική για την αναβάθμιση της χώρας».
Στο πλαίσιο του σχετικού Κανονισμού, η ΕΕΤΤ είχε εγκρίνει την πρόταση του Ομίλου ΟΤΕ για την Α’ φάση του Σχεδίου, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση περίπου 11.900 υπαίθριων καμπινών από 168 Αστικά Κέντρα σε αρχιτεκτονική NGA, με χρήση της τεχνολογίας Vectoring και Super-Vectoring. Η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2017.
«Το να πετύχουμε τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας της ΕΕ για το 2020 είναι μονόδρομος για τη χώρα. Γι αυτό δουλεύουμε!», σημείωσε ο κ. Μαζαράκης. Και συμπλήρωσε: «Είναι σαφές ότι ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει στο μέλλον και είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να το κάνει. Όμως αυτές οι επενδύσεις πρέπει να διευκολυνθούν. Χρειαζόμαστε:
  • Ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει και να διευκολύνει την ανάπτυξη των κινητών και σταθερών δικτύων. Ήδη γίνονται βήματα με την νομοθέτηση μέτρων που θα μειώσουν το κόστος ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, αλλά παραμένει κρίσιμη η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
  • Κρατικές ενισχύσεις που θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές των ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά.
  • Επιβράβευση όσων επενδύουν και όχι τιμωρία.
  • Κατάργηση της υπερφορολόγησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Να πω εδώ ότι οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραστικά. Στην κινητή, από το 2010, οι τιμές στη φωνή έχουν μειωθεί κατά 33% και στα δεδομένα κατά 76%. Στην σταθερή, ο ΟΤΕ έχει μειώσει τις τιμές του κατά πάνω από 33% και μέχρι το σημείο που του έχει επιτρέψει η ΕΕΤΤ. Με λίγα λόγια, το ότι ο τελικός καταναλωτής δεν απολαμβάνει πιο φθηνές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες οφείλεται ξεκάθαρα στην βαριά φορολογία.
  • Και το κυριότερο: ο νόμος πρέπει να γίνει αποδεκτός από τις τοπικές κοινωνίες και να εφαρμοστεί τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από την ανάπτυξη δικτύων σε μια περιοχή ωφελούνται, πρώτα απ’ όλα, οι κάτοικοι και οι τοπικές επιχειρήσεις.»
Σε ό,τι αφορά την αύξηση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων, ο κ. Μαζαράκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μπει ψηλά στην ατζέντα της Δημόσιας Διοίκησης το e-governance, ως μέσο για να μεταβεί το κράτος στην νέα ψηφιακή εποχή αλλά και να εκπαιδευτούν οι μεγαλύτερες γενιές στην αναγκαιότητα του internet. Τόνισε επίσης ότι για να βοηθήσει η Πολιτεία τη χρήση, πρέπει να επανεξετάσει την υψηλή φορολογία.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...