Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Γεμίζει νερό η λεκάνη του Φιλιατρινού φράγματος

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017Από χθες στις 9.30 το πρωί ξεκίνησε να γεμίζει με νερό η λεκάνη του φράγματος στο Φιλιατρινό ποτάμι, ένα από τα πλέον σημαντικά έργα υποδομής για την περιοχή. Σε περίπου 2 μήνες αναμένεται να παραδοθεί το
έργο από την εταιρεία, καθώς υπολείπονται ελάχιστες ακόμη εργασίες.
Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι να γίνουν και τα έργα άρδευσης ώστε το φράγμα να είναι αξιοποιήσιμο για την περιοχή - έργα τα οποία όμως έχουν μείνει αρκετά πίσω. Σε εκκρεμότητα είναι και οι απαλλοτριώσεις ορισμένων ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα στη λεκάνη κατακλίσεως, και αν δεν ολοκληρωθούν το φράγμα δεν θα μπορέσει να φτάσει στο ανώτερο σημείο συγκέντρωσης νερού που είναι τα 196 μέτρα υψόμετρο. Ετσι, μέχρι να γίνουν αυτές θα μείνει ανοιχτή η βάνα απορροής στον πύργο υδροληψίας στα 180 μέτρα υψόμετρο. 
Οπως μας επισήμανε ο εργοταξιάρχης Θεόδωρος Μηλιώνης, τις προηγούμενες ημέρες έγιναν οι εργασίες εμφράξεως του φράγματος και το νερό περνούσε προσωρινά μέσα από σωλήνες άρδευσης, ενώ χθες το πρωί στις 9.30 έγινε το σφράγισμα και ξεκίνησε η συγκέντρωση του νερού. Η ολοκλήρωση του έργου τόνισε ότι θα γίνει σε περίπου δύο μήνες καθώς απομένουν να γίνουν κάποια κλεισίματα ακόμη, να μπουν κάποια όργανα μέτρησης και να συνεχιστούν οι σωληνώσεις μέσα στη στοά, που δεν μπορούσαν να γίνουν μέχρι τώρα καθώς περνούσε το νερό. Στις αρχές Ιουνίου θα παραδοθεί και ο δρόμος που περνά πάνω από το φράγμα και πλέον θα συνδέει τους Χριστιάνους με τα Φιλιατρά. Εκεί μένει να μπουν μόνο κάποιες μπάρες και πινακίδες σήμανσης. 
Εκτιμάται ότι για να γεμίσει η λεκάνη κατακλίσεως θα χρειαστούν δύο χειμώνες, και αυτό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες και τις βροχοπτώσεις στην περιοχή. Υπογράμμισε δε ο κ. Μηλιώνης ότι, καθώς εκκρεμούν κάποιες απαλλοτριώσεις, οι ιδιοκτήτες δεν τους επιτρέπουν να γεμίσουν πλήρως το φράγμα και έτσι θα μείνει ανοιχτό στην υψομετρική θέση 180, ενώ η ανώτερη στάθμη του είναι στα 196 μέτρα. Ο όγκος του νερού που μπορεί να αποταμιεύσει το φράγμα στη λεκάνη του είναι 8 εκατ. κυβικά μέτρα - ωστόσο αν δεν γίνουν τα αρδευτικά δίκτυα, τότε απλώς το νερό θα εκτονώνεται και θα καταλήγει πάλι στο... ποτάμι.
Από εκεί και πέρα ο κ. Μηλιώνης όσον αφορά την πορεία του έργου σημείωσε ότι εκκρεμούν οι πληρωμές λογαριασμών ύψους 2 εκατ. ευρώ και επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει για απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, αν δεν ολοκληρωθούν και τα δίκτυα, καθώς το έργο θεωρείται ολοκληρωμένο μόνο με τα δίκτυα άρδευσης.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/l

Δεν υπάρχουν σχόλια: