Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Πλήθους κόσμου στα "Λελώνεια"

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017
Παρουσία πλήθους κόσμου αναβίωσαν και φέτος τα "Λελώνεια" στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Φιλιατρά, με τους ιππείς να δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην ημέρα.
Οι εκδηλώσεις φέρουν το όνομα και είναι αφιερωμένες στην μνήμη του Πανάγου
Λελώνη, του Φιλιατρινού νέου που την περίοδο της τουρκοκρατίας αψήφησε τις απειλές των Τούρκων ότι θα τον σκότωναν αν πάρει μέρος στους ιππικούς αγώνες που γίνονταν ανήμερα του Αϊ-Γιωργιού καθώς κέρδιζε συνέχεια.
Αυτός όχι μόνο πήρε μέρος αλλά για ακόμη μια φορά νίκησε, έτσι με κάποια πρόφαση οι Τούρκοι αποφάσισαν να το κρεμάσουν στη βελανιδιά που είναι δίπλα στο ναό, μέσα από την κρεμάλα τον έσωσε η αρραβωνιαστικιά του Κρινιώ που έκοψε το σκοινί και με το άλογό της τον πήρε για να ξεφύγουν. Η παράδοση θέλει στην προσπάθειά τους αυτή να πέφτουν σε μια λίμνη λίγο πιο κάτω και να πνίγονται.
Χθες το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον ιστορικό εκκλησάκι, μετά το πέρα της οποίας ο πατήρ Διονύσιος Καλογερόπουλος παρέδωσε την σημαία του Αϊ-Γιώργη στον ιππέα Νικόλαο Μίχο που μαζί με τους άλλους ιππείς και τις αμαζόνες την περιέφεραν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν πάλι στο ναό όπου τους απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια.
Παράλληλα υπήρξε αναφορά στην ιστορία του Πανάγου Λελώνη και τις εκδηλώσεις που γίνονταν στη μνήμη του, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας. Επίσης παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Πούλος και Γιάννης Καλκαβούρας

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: